Sałatka na ciepło z groszku i soczewicy, kanapka z indykiem i jajkiem w koszulce

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

W tym skromnym śniadaniu jest aż 30.6 gram białka. To całkiem sporo jak na pierwszy posiłek dnia. Wyszło pysznie:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 380
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 17.7g28%
Węglowodany 20.4g7%
Białko 30.6g62%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 jajko
 28 g 2 plastry gotowanej piersi indyka
 35 g soczewicy z puszki
 50 g groszku mrożonego
 20 g serka do smarowania
 rukola, zielona cebulka
 sól, czarny i jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Zamrożony groszek wrzuciłam na patelnię, chwilę zagrzałam.

2

Na tej samej patelni odparowałam soczewicę z puszki.

3

Kromkę posmarowałam serkiem (u mnie "łaciaty" z ziołami).

4

2 plasterki gotowanej piersi indyka pokroiłam drobno.

5

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

6

Na kanapce umieściłam jajko, wokół sałatkę z rukoli, groszku i soczewicy.

7

Całość posoliłam, posypałam sezamem i zieloną cebulką.

8

9

10

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 jajko
 28 g 2 plastry gotowanej piersi indyka
 35 g soczewicy z puszki
 50 g groszku mrożonego
 20 g serka do smarowania
 rukola, zielona cebulka
 sól, czarny i jasny sezam

Sposób przygotowania

1

Zamrożony groszek wrzuciłam na patelnię, chwilę zagrzałam.

2

Na tej samej patelni odparowałam soczewicę z puszki.

3

Kromkę posmarowałam serkiem (u mnie "łaciaty" z ziołami).

4

2 plasterki gotowanej piersi indyka pokroiłam drobno.

5

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

6

Na kanapce umieściłam jajko, wokół sałatkę z rukoli, groszku i soczewicy.

7

Całość posoliłam, posypałam sezamem i zieloną cebulką.

8

9

10

Sałatka na ciepło z groszku i soczewicy, kanapka z indykiem i jajkiem w koszulce
(Visited 110 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *