Jajecznica z kurkami, warzywami i serem gruyere

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Jajka to jedna z najlepszych opcji śniadaniowych. Są sycące, mają mnóstwo mikroskładników no i można je przygotować na wiele sposobów. Jajecznica też nie musi być nudna. Moja propozycja sezonowa to jajecznica z kurkami, garść warzyw i pysznym, aromatyczny gruyere. Całość ma mnóstwo białka, i dobrą porcję kalorii, w sam raz na początek aktywnego dnia:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 603
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 36.5g57%
Węglowodany 25.9g9%
Białko 40.1g81%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 100 g kurek
 50 g sera gruyere
 30 g zielonej cebulki
 40 g pora
 50 g czerwonej papryki
 1 łyżeczek oliwa truflowa
 sól pieprz

Sposób przygotowania

1

Na odrobinie oliwy truflowej przesmażyć pokrojone warzywa: por, papryka i cebulka.

2

Dodać kurki, doprawić solą, odparować.

3

Dorzucić pokrojony w kostkę ser i jajka, mieszając doprowadzić do ścięcia jajek i roztopienia się sera.

4

Posypać świeżo zmielonym pieprzem i zjeść ze smakiem:-)

5

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 100 g kurek
 50 g sera gruyere
 30 g zielonej cebulki
 40 g pora
 50 g czerwonej papryki
 1 łyżeczek oliwa truflowa
 sól pieprz

Sposób przygotowania

1

Na odrobinie oliwy truflowej przesmażyć pokrojone warzywa: por, papryka i cebulka.

2

Dodać kurki, doprawić solą, odparować.

3

Dorzucić pokrojony w kostkę ser i jajka, mieszając doprowadzić do ścięcia jajek i roztopienia się sera.

4

Posypać świeżo zmielonym pieprzem i zjeść ze smakiem:-)

5

Jajecznica z kurkami, warzywami i serem gruyere
(Visited 85 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *