Gulasz z karkówki, kasza jaglana i fasolka szparagowa

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Klasyczne danie w wersji fit. Karkówka na gulasz nadaje się znakomicie, to mięso nie wymaga dodatkowej porcji tłuszczu, jest pełne smaku i szybko się dusi. Z tej ilości wyszło 1,5 kg gulaszu a moja porcja to 300 g.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 618
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 27.8g43%
Węglowodany 47.3g16%
Białko 45.1g91%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1050 g karkówka w kawałku
 70 g pietruszki
 120 g marchewki
 55 g selera
 220 g pomidorów
 160 g papryki czerwonej
 180 g cebuli
 20 g czosnku
 1 łyżka słodkiej papryki
 po 1 łyżeczce: majeranku, tymianku, oregano, liść laurowy, sól, pieprz, świeży lubczyk, 3 suszone ostre papryczki

Sposób przygotowania

1

Mięso pokroiłam w kostkę, warzywa korzenne duże kawałki (żeby się za szybko nie rozpadły, bo mięso się będzie dłużej dusić), cebulę w duże kawałki.

2

Mięso przesmażyłam partiami w garnku z granitową powłoką. Bez tłuszczu, bez przypraw.

3

Wysmażone mięso przełożyłam z powrotem do dużego garnka.

4

Dodałam warzywa...

5

... i przyprawy. Zalałam wodą ale tylko tyle, żeby ledwo przykryła zawartość.

6

Dusiłam na średnim ogniu przez ok godzinę, mieszając od czasu do czasu.
100 g gulaszu to 149 kcal: B 12.9, W 3.9, T 8.8

7

Moja porcja to 300 g gulaszu, 100 g ugotowanej kaszy jaglanej i 150 g ugotowanej fasolki szparagowej.

8

9

10

11

12

Składniki

 1050 g karkówka w kawałku
 70 g pietruszki
 120 g marchewki
 55 g selera
 220 g pomidorów
 160 g papryki czerwonej
 180 g cebuli
 20 g czosnku
 1 łyżka słodkiej papryki
 po 1 łyżeczce: majeranku, tymianku, oregano, liść laurowy, sól, pieprz, świeży lubczyk, 3 suszone ostre papryczki

Sposób przygotowania

1

Mięso pokroiłam w kostkę, warzywa korzenne duże kawałki (żeby się za szybko nie rozpadły, bo mięso się będzie dłużej dusić), cebulę w duże kawałki.

2

Mięso przesmażyłam partiami w garnku z granitową powłoką. Bez tłuszczu, bez przypraw.

3

Wysmażone mięso przełożyłam z powrotem do dużego garnka.

4

Dodałam warzywa...

5

... i przyprawy. Zalałam wodą ale tylko tyle, żeby ledwo przykryła zawartość.

6

Dusiłam na średnim ogniu przez ok godzinę, mieszając od czasu do czasu.
100 g gulaszu to 149 kcal: B 12.9, W 3.9, T 8.8

7

Moja porcja to 300 g gulaszu, 100 g ugotowanej kaszy jaglanej i 150 g ugotowanej fasolki szparagowej.

8

9

10

11

12

Gulasz z karkówki, kasza jaglana i fasolka szparagowa
(Visited 1 079 times, 23 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *