Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Makaron z kurczakiem i pieczarkami to taki polski klasyk. Podrzucam Wam więc pomysł na to lubiane danie, oczywiście w wersji fit:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 385 g

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 460
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 9.4g15%
Węglowodany 46g16%
Białko 39.2g79%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 150 g piersi kurczaka
 100 g pieczarek
 50 g makaronu spaghetti (waga przed ugotowaniem)
 50 ml śmietany 12% "do zup i sosów"
 50 g cebuli (1/2 średniej)
 przyprawy: sól, pieprz, ulubiona zielenina

Sposób przygotowania

1

Pierś kurczaka pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na suchej patelni granitowej lub innej z powłoka non-stick.

2

Jak "zamkniecie" mięso (czyli każda kostka będzie obsmażona z każdej strony), dorzućcie pokrojoną cebulkę i pieczarki - jak są małe to w całości, będą ładnie wyglądać:-)

3

Kiedy już pieczarki oddadzą całą wodę, należy wszystko na dużym ogniu odparować, doprawić solą, pieprzem, wlać śmietanę i zagotować. Na końcu dodać garść zieleniny.

4

DO sosu wrzućcie ugotowany al dente makaron.

5

Trochę świeżej zieleniny na sam koniec i gotowe:-)

Składniki

 150 g piersi kurczaka
 100 g pieczarek
 50 g makaronu spaghetti (waga przed ugotowaniem)
 50 ml śmietany 12% "do zup i sosów"
 50 g cebuli (1/2 średniej)
 przyprawy: sól, pieprz, ulubiona zielenina

Sposób przygotowania

1

Pierś kurczaka pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na suchej patelni granitowej lub innej z powłoka non-stick.

2

Jak "zamkniecie" mięso (czyli każda kostka będzie obsmażona z każdej strony), dorzućcie pokrojoną cebulkę i pieczarki - jak są małe to w całości, będą ładnie wyglądać:-)

3

Kiedy już pieczarki oddadzą całą wodę, należy wszystko na dużym ogniu odparować, doprawić solą, pieprzem, wlać śmietanę i zagotować. Na końcu dodać garść zieleniny.

4

DO sosu wrzućcie ugotowany al dente makaron.

5

Trochę świeżej zieleniny na sam koniec i gotowe:-)

Spaghetti z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
(Visited 14 690 times, 111 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *