Ten sos pieczarkowy to u mnie sos uniwersalny czyli do wszystkiego: do makaronu, do ryżu, do kaszy nawet zupę można na nim zrobić:-) Jest fit więc jest dobrym dodatkiem do wielu dań.
Wielkość porcji 100 g
Ilość porcji 10
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 93
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 3g5%
- Węglowodany 6.9g3%
- Białko 3g6%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki drobno posiekać i przełożyć do garnka. Dać największy ogień, pieczarki szybko puszczą wodę i chodzi o to, żeby ją odparować do momentu aż pieczarki zaczną się smażyć.
Cebule przesmażyć na łyżce masła, dołożyć do garnka z pieczarkami kiedy te już trochę odparują.
Dodać sól, pieprz i śmietankę.
Na końcu dodać sporą garść natki pietruszki.
Gorący sos możecie zamknąć w słoikach i wstawić do lodówki. Taki zapas zawsze się przyda:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Pieczarki drobno posiekać i przełożyć do garnka. Dać największy ogień, pieczarki szybko puszczą wodę i chodzi o to, żeby ją odparować do momentu aż pieczarki zaczną się smażyć.
Cebule przesmażyć na łyżce masła, dołożyć do garnka z pieczarkami kiedy te już trochę odparują.
Dodać sól, pieprz i śmietankę.
Na końcu dodać sporą garść natki pietruszki.
Gorący sos możecie zamknąć w słoikach i wstawić do lodówki. Taki zapas zawsze się przyda:-)
Witam,
jak długo można przechowywać tak sos?
Cześć, 2 tygodnie na pewno. Warunek: musisz wyparzyć słoik i pokrywkę wrzątkiem, zapakować gorący sos, zakręcić słoik i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. Potem niech stoi w lodówce. To taka skrócona pasteryzacja:-) Jeżeli chcesz przechowywać nie pasteryzowany, to pewnie do 5 dni może wytrzymać. Oczywiście w lodówce. Można jeszcze spróbować zamrozić.