Sos pieczarkowy

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji10 porcji

Ten sos pieczarkowy to u mnie sos uniwersalny czyli do wszystkiego: do makaronu, do ryżu, do kaszy nawet zupę można na nim zrobić:-) Jest fit więc jest dobrym dodatkiem do wielu dań.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 10


Ilość na porcję
Ilość kalorii 93
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 3g5%
Węglowodany 6.9g3%
Białko 3g6%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kg pieczarek
 2 duże cebule (ok 300 g)
 150 ml śmietanki 12% "do zup i sosów"
 1 łyżka masła
 przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Pieczarki drobno posiekać i przełożyć do garnka. Dać największy ogień, pieczarki szybko puszczą wodę i chodzi o to, żeby ją odparować do momentu aż pieczarki zaczną się smażyć.

2

Cebule przesmażyć na łyżce masła, dołożyć do garnka z pieczarkami kiedy te już trochę odparują.

3

Dodać sól, pieprz i śmietankę.

4

Na końcu dodać sporą garść natki pietruszki.

5

Gorący sos możecie zamknąć w słoikach i wstawić do lodówki. Taki zapas zawsze się przyda:-)

Składniki

 1 kg pieczarek
 2 duże cebule (ok 300 g)
 150 ml śmietanki 12% "do zup i sosów"
 1 łyżka masła
 przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania

1

Pieczarki drobno posiekać i przełożyć do garnka. Dać największy ogień, pieczarki szybko puszczą wodę i chodzi o to, żeby ją odparować do momentu aż pieczarki zaczną się smażyć.

2

Cebule przesmażyć na łyżce masła, dołożyć do garnka z pieczarkami kiedy te już trochę odparują.

3

Dodać sól, pieprz i śmietankę.

4

Na końcu dodać sporą garść natki pietruszki.

5

Gorący sos możecie zamknąć w słoikach i wstawić do lodówki. Taki zapas zawsze się przyda:-)

Sos pieczarkowy
(Visited 7 186 times, 28 visits today)

2 Comments

  1. Magda 5 stycznia 2022 at 13:22

    Witam,
    jak długo można przechowywać tak sos?

    Reply
    1. ania 5 stycznia 2022 at 15:51

      Cześć, 2 tygodnie na pewno. Warunek: musisz wyparzyć słoik i pokrywkę wrzątkiem, zapakować gorący sos, zakręcić słoik i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. Potem niech stoi w lodówce. To taka skrócona pasteryzacja:-) Jeżeli chcesz przechowywać nie pasteryzowany, to pewnie do 5 dni może wytrzymać. Oczywiście w lodówce. Można jeszcze spróbować zamrozić.

      Reply

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *