Faszerowana papryka

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji12 porcji

Czasem trzeba poświecić chwilę, żeby dobrze zjeść. Papryka faszerowana jako alternatywa do gołąbków - pysznie, do syta i z dużą porcją białka.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 12


Ilość na porcję
Ilość kalorii 372
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 11.3g18%
Węglowodany 37g13%
Białko 29.7g60%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2760 g 12 czerwonych papryk
 1000 g mięsa mielonego z szynki
 500 g mięsa mielonego z łopatki
 250 g cebuli
 900 g ugotowanego ryżu

Sposób przygotowania

1

Ryż ugotowałam w proporcji 2:1. 2 szklanki ryżu, 4 szklanki wody, zagotowałam, zostawiłam na płynie aż ryż wchłonął całą wodę.

2

Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na łyżce oleju rzepakowego.

3

Ryż i cebulę wymieszałam z mięsem mielonym, dorzuciłam przyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, oregano, sól, pieprz.

4

Dokładnie wymieszałam dłonią.

5

Z każdej papryki wycięłam ogonek, wydrążyłam i oczyściłam z pestek. W każdej papryce umieściłam farsz, dokładnie ugniotłam palcami. Poukładałam na stojąco w naczyniu żaroodpornym, przykryłam folią i wstawiłam do piekarnika. Najpierw 180 stopni na 1,5 h a potem odkryłam folię i jeszcze potrzymałam 30 minut.

6

7

Składniki

 2760 g 12 czerwonych papryk
 1000 g mięsa mielonego z szynki
 500 g mięsa mielonego z łopatki
 250 g cebuli
 900 g ugotowanego ryżu

Sposób przygotowania

1

Ryż ugotowałam w proporcji 2:1. 2 szklanki ryżu, 4 szklanki wody, zagotowałam, zostawiłam na płynie aż ryż wchłonął całą wodę.

2

Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na łyżce oleju rzepakowego.

3

Ryż i cebulę wymieszałam z mięsem mielonym, dorzuciłam przyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, oregano, sól, pieprz.

4

Dokładnie wymieszałam dłonią.

5

Z każdej papryki wycięłam ogonek, wydrążyłam i oczyściłam z pestek. W każdej papryce umieściłam farsz, dokładnie ugniotłam palcami. Poukładałam na stojąco w naczyniu żaroodpornym, przykryłam folią i wstawiłam do piekarnika. Najpierw 180 stopni na 1,5 h a potem odkryłam folię i jeszcze potrzymałam 30 minut.

6

7

Faszerowana papryka
(Visited 506 times, 9 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *