#oliwa

Ilość przepisów: 30
Gazpacho – hiszpański chłodnikNajszybszy posiłek na upalne dni, lekki, wegański, zdrowy, sezonowy, pyszny i super łatwy. Z podanych ilości wyszły 4 słoiki 800 ml (2.2 kg). Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Sałatka z fetą i zielonymi oliwkamiSałatka typu greckiego, coś na kształt lubianej "horiatiki". Tyle, że drobniej pokrojone składniki i oliwki hiszpańskie, i w dodatku zielone:-)
Warzywa z patelni z fetąPyszna sałatka na ciepło z kilku popularnych i ogólnodostępnych świeżych warzyw, do tego ser solankowy np. feta i można się dobrze, zdrowo najeść bez uczucia ciężkości na żołądku.
Sałatka z ziemniaków, bobu i pistacjiSuper smaczna, sezonowa, sycąca ale lekka sałatka z młodych ziemniaczków, bobu i pistacji. Posiłek wegański, dobrze zbilansowany, naprawdę wart polecenia. Róbcie i jedzcie - smacznego:-)
Pomidorowa sałatka z fetą i granatemLekka sałatka kiedy na zewnątrz od rana upał, to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Letnie, pachnące pomidory, świeży ogórek, papryka, cebula, trochę fety i orzeźwiający granat - pycha!
Jajka w koszulce i świeże warzywaLekkie ale sycące śniadanie (lub kolacja), duża porcja warzyw (tak, jak zalecają dietetycy), jajka przygotowane w najzdrowszy, możliwy sposób. Czy trzeba czegoś więcej?:-)
Bakłażan z gofrownicy z lekkim pieczywem, oliwą i kolendrąBakłażan to coraz bardziej popularne w Polsce warzywo Jest ceniony nie tylko za swoje walory smakowe i piękny kolor, ale przede wszystkim za niską kaloryczność (składa się aż w 90% z wody). Świetnie sprawdzi się zatem w posiłkach osób będących na diecie redukcyjnej. Z uwagi na sporą zawartość błonnika, bakłażany pomagają utrzymywać cholesterol we krwi na pożądanym poziomie, dlatego dobrze serwować je z tłustymi mięsami. Ja zrobiłam lekka przekąskę w 5 minut:-)