Warzywa z patelni z fetą

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pyszna sałatka na ciepło z kilku popularnych i ogólnodostępnych świeżych warzyw, do tego ser solankowy np. feta i można się dobrze, zdrowo najeść bez uczucia ciężkości na żołądku.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 438
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21.9g34%
Węglowodany 45.7g16%
Białko 17.5g35%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 250 g papryki czerwonej (1 sztuka)
 300 g cukinii (jedna średnia)
 120 g cebuli (1 średnia)
 30 g czosnku (6 ząbków)
 55 g sera feta (lub innego twardego sera solankowego)
 1 łyżka oliwy
 zioła prowansalskie, sól, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Paprykę pokroiłam w paski i krótko przesmażyłam na odrobinie oliwy...

2

... dodałam cukinię pokrojoną w grubą kostkę, cebulę w piórka i czosnek w grubych plastrach.

3

Na koniec łyżka ziół prowansalskich i odrobina soli. Krótka obróbka warzyw podlanych odrobiną wody i dodajemy ostatni składnik...

4

... ser. Pokrojony w grubą kostkę, wymieszany z warzywami, które od razu lądują na talerzu.

5

Posypujemy świeżą kolendrą i jemy póki ciepłe:-)

6

7

Składniki

 250 g papryki czerwonej (1 sztuka)
 300 g cukinii (jedna średnia)
 120 g cebuli (1 średnia)
 30 g czosnku (6 ząbków)
 55 g sera feta (lub innego twardego sera solankowego)
 1 łyżka oliwy
 zioła prowansalskie, sól, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Paprykę pokroiłam w paski i krótko przesmażyłam na odrobinie oliwy...

2

... dodałam cukinię pokrojoną w grubą kostkę, cebulę w piórka i czosnek w grubych plastrach.

3

Na koniec łyżka ziół prowansalskich i odrobina soli. Krótka obróbka warzyw podlanych odrobiną wody i dodajemy ostatni składnik...

4

... ser. Pokrojony w grubą kostkę, wymieszany z warzywami, które od razu lądują na talerzu.

5

Posypujemy świeżą kolendrą i jemy póki ciepłe:-)

6

7

Warzywa z patelni z fetą
(Visited 926 times, 17 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *