Sałatka z fetą i zielonymi oliwkami

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Sałatka typu greckiego, coś na kształt lubianej "horiatiki". Tyle, że drobniej pokrojone składniki i oliwki hiszpańskie, i w dodatku zielone:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 208
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 14.5g23%
Węglowodany 12.3g5%
Białko 8.6g18%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 40 g ser feta lub inny twardy ser z solanki
 70 g papryki czerwonej
 15 g cebuli
 35 g zielonych oliwek
 50 g ogórka
 80 g pomidora
 sól, pieprz
 oliwa w sprayu

Sposób przygotowania

1

Wszystkie warzywa i ser pokroić jak lubicie. Lepsze większe kawałki.

2

Wyłożyć na talerz albo do miseczki i spryskać oliwą. Jednak oliwa w sprayu jest super (o ile kupi się taką bez dodatków) - wystarczy jej o wiele mniej, żeby nadać potrawie smak i spoistość.

3

Jeszcze tylko sól i pieprz, ewentualnie oregano, jak ktoś lubi:-)

Składniki

 40 g ser feta lub inny twardy ser z solanki
 70 g papryki czerwonej
 15 g cebuli
 35 g zielonych oliwek
 50 g ogórka
 80 g pomidora
 sól, pieprz
 oliwa w sprayu

Sposób przygotowania

1

Wszystkie warzywa i ser pokroić jak lubicie. Lepsze większe kawałki.

2

Wyłożyć na talerz albo do miseczki i spryskać oliwą. Jednak oliwa w sprayu jest super (o ile kupi się taką bez dodatków) - wystarczy jej o wiele mniej, żeby nadać potrawie smak i spoistość.

3

Jeszcze tylko sól i pieprz, ewentualnie oregano, jak ktoś lubi:-)

Sałatka z fetą i zielonymi oliwkami
(Visited 867 times, 22 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *