Szybkie danie w wersji wegańskiej, bogactwo smaku ale przede wszystkim prawdziwy "super food". Dzięki zawartości związków siarkowych, zapobiega infekcjom wirusowym, zawarte w nim lotne substancje, czyli kwasy fenolowe, rozrzedzają wydzielinę, która zalega w oskrzelach, i w ten sposób ułatwiają odkrztuszanie. Wykazuje działanie podobne do antybiotyku, ponieważ niszczy bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym, jednak nie zakłócając przy tym równowagi naturalnej flory bakteryjnej. Jest także bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom, glistom czy nawet tasiemcom. Ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza przede wszystkim organicznym związkom siarki, które działają jak silny przeciwutleniacz. Związki zawarte w czosnku niedźwiedzim podwyższają poziom "dobrego" cholesterolu HDL w stosunku do "złego" LDL, a także obniżają poziom trójglicerydów oraz cholesterolu. Swój pozytywny wpływ na układ krwionośny czosnek niedźwiedzi zawdzięcza przede wszystkim adenozynie (posiada jej znacznie więcej niż tradycyjny czosnek) - substancji, która zmniejsza ryzyko zakrzepów, gdyż mniejsza lepkość krwi i obniża ciśnienie poprzez rozszerzenie naczyń Związki siarki są także skuteczne w leczeniu chorób reumatycznych, znane również ze swoich właściwości odtruwających: wiąże nikotynę i metale ciężkie w związki, które następnie są wydalane z organizmu. Siarka jest podstawowym budulcem tkanki łącznej i kolagenu, z których zbudowane są stawy, wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych, ułatwia ich regenerację i sprawne funkcjonowanie. Ponadto posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi dolegliwości narządów ruchu. Podobnie jak tradycyjny czosnek, przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit, a tym samym zapobiega powstawaniu wzdęć. Siarka jest m.in. podstawowym składnikiem keratyny - białka skóry, włosów i paznokci oraz kolagenu, w związku z tym jest współodpowiedzialna za ich kondycję. Nie zaleca się go jednak osobom zmagającym się z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 456
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 25.2g39%
- Węglowodany 47.8g16%
- Białko 11.5g23%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek niedźwiedzi (łac. Allium ursinum - inaczej czosnek cygański lub cebula czarownic) ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Jednak przewyższa go pod względem zawartości pewnych substancji, przede wszystkim związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy, bakterie czy drożdżaka Candida albicans, odpowiedzialnego za grzybicę. Białe kwiaty zawierają szkodliwe substancje, dlatego nie są jadalne. W połowie maja już ciężko go gdzieś kupić, więc ostatni moment żeby - jak już upolujemy - coś przyrządzić, ewentualnie zamrozić na zapas.
Zblendować: 50 g uprażonych pestek słonecznika, 200 g oleju rzepakowego, 100 g liści czosnku niedźwiedziego, sól, ewentualnie sok z cytryny
Pesto można mrozić, więc możecie pozamykać w małe pojemniczki albo zapakować w woreczki i zamrozić.
Ugotowany al dente makaron bavette wymieszałam z pesto, posypałam posiekanymi i prażonymi uprzednio pistacjami,
Składniki
Sposób przygotowania
Czosnek niedźwiedzi (łac. Allium ursinum - inaczej czosnek cygański lub cebula czarownic) ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Jednak przewyższa go pod względem zawartości pewnych substancji, przede wszystkim związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy, bakterie czy drożdżaka Candida albicans, odpowiedzialnego za grzybicę. Białe kwiaty zawierają szkodliwe substancje, dlatego nie są jadalne. W połowie maja już ciężko go gdzieś kupić, więc ostatni moment żeby - jak już upolujemy - coś przyrządzić, ewentualnie zamrozić na zapas.
Zblendować: 50 g uprażonych pestek słonecznika, 200 g oleju rzepakowego, 100 g liści czosnku niedźwiedziego, sól, ewentualnie sok z cytryny
Pesto można mrozić, więc możecie pozamykać w małe pojemniczki albo zapakować w woreczki i zamrozić.
Ugotowany al dente makaron bavette wymieszałam z pesto, posypałam posiekanymi i prażonymi uprzednio pistacjami,