Spaghetti pełnoziarniste z krewetkami i awokado

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pyszny makaron w kilka chwil, wystarczy wychodząc do pracy wyjąć z zamrażalnika krewetki a po powrocie przygotować w 15 minut przepyszny, zdrowy posiłek.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 580
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 29.9g46%
Węglowodany 44.9g15%
Białko 29.6g60%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g spaghetti pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem)
 50 g awokado (1/2 owocu)
 200 g krewetek mrożonych
 35 g pomidorków koktajlowych
 10 g czosnku (2 ząbki)
 10 g oliwy
 10 g oleju sezamowego
 jasny sezam, zielona cebulka, chilli, suszone pomidorki (przyprawa "bruschetta")

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmrozić, oczyścić ze skorupek. Makaron ugotować al dente.

2

Następnie wrzucić je na rozgrzana oliwę, oprószyć chilli, przyprawą "bruschetta" (czyli suszone pomidory), dodać 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i bardzo krótko zrobić.

3

Wystarczy jak przestaną być szkliste - to zajmuje dosłownie kilka chwil. Zdjąć z patelni.

4

Na tej samej patelni zagrzać pomidorki i mamy gotowe składniki.

5

Wszystko układamy na talerz, ja poukładałam osobno makaron, osobno krewetki i awokado pokrojone w plasterki, z boku pomidorki.

6

Całość oprószyłam sezamem i skropiłam olejem z awokado.

7

8

Składniki

 50 g spaghetti pełnoziarnistego (waga przed ugotowaniem)
 50 g awokado (1/2 owocu)
 200 g krewetek mrożonych
 35 g pomidorków koktajlowych
 10 g czosnku (2 ząbki)
 10 g oliwy
 10 g oleju sezamowego
 jasny sezam, zielona cebulka, chilli, suszone pomidorki (przyprawa "bruschetta")

Sposób przygotowania

1

Krewetki rozmrozić, oczyścić ze skorupek. Makaron ugotować al dente.

2

Następnie wrzucić je na rozgrzana oliwę, oprószyć chilli, przyprawą "bruschetta" (czyli suszone pomidory), dodać 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i bardzo krótko zrobić.

3

Wystarczy jak przestaną być szkliste - to zajmuje dosłownie kilka chwil. Zdjąć z patelni.

4

Na tej samej patelni zagrzać pomidorki i mamy gotowe składniki.

5

Wszystko układamy na talerz, ja poukładałam osobno makaron, osobno krewetki i awokado pokrojone w plasterki, z boku pomidorki.

6

Całość oprószyłam sezamem i skropiłam olejem z awokado.

7

8

Spaghetti pełnoziarniste z krewetkami i awokado
(Visited 487 times, 6 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *