Zapiekanka z brokuła i fety

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji6 porcji

Bardzo łatwy przepis z ogólnodostępnych składników. Pyszna zapiekanka, która nadaje się do zjedzenia z pieczywem albo bez, jako przegryzka albo składnik posiłku.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 6


Ilość na porcję
Ilość kalorii 122
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 5.3g9%
Węglowodany 12g4%
Białko 7.2g15%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 370 g ugotowanego al dente brokuła
 100 g sera twardego feta (lub inny twardy solankowy)
 50 g mąki pszennej
 2 jajka
 10 g czosnku (2 ząbki)
 sól, pieprz, ulubione zioła - u mnie zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

1

Brokuła ugotować al dente, odsączyć na sitku z wody...

2

... następnie z grubsza posiekać. Ja nie siekam na miazgę, bo lubię jak jest co gryźć.

3

Wymieszać wszystkie składniki...

4

... przełożyć do foremki ( mała keksówka 22 cm x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piec ok. 45 min w 180 stopniach. Całość waży 60 dkg więc 1 porcja to 100 g.

Składniki

 370 g ugotowanego al dente brokuła
 100 g sera twardego feta (lub inny twardy solankowy)
 50 g mąki pszennej
 2 jajka
 10 g czosnku (2 ząbki)
 sól, pieprz, ulubione zioła - u mnie zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

1

Brokuła ugotować al dente, odsączyć na sitku z wody...

2

... następnie z grubsza posiekać. Ja nie siekam na miazgę, bo lubię jak jest co gryźć.

3

Wymieszać wszystkie składniki...

4

... przełożyć do foremki ( mała keksówka 22 cm x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piec ok. 45 min w 180 stopniach. Całość waży 60 dkg więc 1 porcja to 100 g.

Zapiekanka z brokuła i fety
(Visited 1 585 times, 11 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *