Lekka sałatka kiedy na zewnątrz od rana upał, to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Letnie, pachnące pomidory, świeży ogórek, papryka, cebula, trochę fety i orzeźwiający granat - pycha!
Wielkość porcji 300 g
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 178
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 11.1g18%
- Węglowodany 14.5g5%
- Białko 6.9g14%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pomidory pokroić w kosteczkę, jak są bardzo soczyste (jak moje) - można je odsączyć na ręczniku papierowym. Po kilku godzinach (sałatkę zabierałam do pracy) puściłyby tyle wody, że sałatka byłaby sosem. Ale jak zjecie ja na świeżo to nie odsączajcie, bo szkoda każdej witaminki.
Ogórka pokroić w kosteczkę.
Dorzucić pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Teraz dodać pomidora.
Cebulkę pokroiłam w ćwierćtalarki, dość cienko. Papryczki padron (nie są w ogóle ostre!) pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w krążki bardzo cieniutko.
Do tego pokruszyłam fetę
dosypałam ziarenka granatu, doprawiłam solą, pieprzem.
Na końcu posypcie świeżą kolendrą albo natka pietruszki.
Składniki
Sposób przygotowania
Pomidory pokroić w kosteczkę, jak są bardzo soczyste (jak moje) - można je odsączyć na ręczniku papierowym. Po kilku godzinach (sałatkę zabierałam do pracy) puściłyby tyle wody, że sałatka byłaby sosem. Ale jak zjecie ja na świeżo to nie odsączajcie, bo szkoda każdej witaminki.
Ogórka pokroić w kosteczkę.
Dorzucić pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Teraz dodać pomidora.
Cebulkę pokroiłam w ćwierćtalarki, dość cienko. Papryczki padron (nie są w ogóle ostre!) pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w krążki bardzo cieniutko.
Do tego pokruszyłam fetę
dosypałam ziarenka granatu, doprawiłam solą, pieprzem.
Na końcu posypcie świeżą kolendrą albo natka pietruszki.