Pomidorowa sałatka z fetą i granatem

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Lekka sałatka kiedy na zewnątrz od rana upał, to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Letnie, pachnące pomidory, świeży ogórek, papryka, cebula, trochę fety i orzeźwiający granat - pycha!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 300 g

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 178
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 11.1g18%
Węglowodany 14.5g5%
Białko 6.9g14%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 300 g pomidora malinowego (2 sztuki)
 100 g świeżego ogórka
 85 g czerwonej papryki (1/3)
 25 g pestek granatu (garść)
 20 g papryczek padron (5 szt)
 30 g czerwonej cebuli (1 mniejsza)
 55 g fety lub innego twardego sera z solanki
 1 łyżka oliwy z oliwek
 sól, pieprz, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Pomidory pokroić w kosteczkę, jak są bardzo soczyste (jak moje) - można je odsączyć na ręczniku papierowym. Po kilku godzinach (sałatkę zabierałam do pracy) puściłyby tyle wody, że sałatka byłaby sosem. Ale jak zjecie ja na świeżo to nie odsączajcie, bo szkoda każdej witaminki.

2

Ogórka pokroić w kosteczkę.

3

Dorzucić pokrojoną w kosteczkę paprykę.

4

Teraz dodać pomidora.

5

Cebulkę pokroiłam w ćwierćtalarki, dość cienko. Papryczki padron (nie są w ogóle ostre!) pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w krążki bardzo cieniutko.

6

Do tego pokruszyłam fetę

7

dosypałam ziarenka granatu, doprawiłam solą, pieprzem.

8

Na końcu posypcie świeżą kolendrą albo natka pietruszki.

Składniki

 300 g pomidora malinowego (2 sztuki)
 100 g świeżego ogórka
 85 g czerwonej papryki (1/3)
 25 g pestek granatu (garść)
 20 g papryczek padron (5 szt)
 30 g czerwonej cebuli (1 mniejsza)
 55 g fety lub innego twardego sera z solanki
 1 łyżka oliwy z oliwek
 sól, pieprz, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1

Pomidory pokroić w kosteczkę, jak są bardzo soczyste (jak moje) - można je odsączyć na ręczniku papierowym. Po kilku godzinach (sałatkę zabierałam do pracy) puściłyby tyle wody, że sałatka byłaby sosem. Ale jak zjecie ja na świeżo to nie odsączajcie, bo szkoda każdej witaminki.

2

Ogórka pokroić w kosteczkę.

3

Dorzucić pokrojoną w kosteczkę paprykę.

4

Teraz dodać pomidora.

5

Cebulkę pokroiłam w ćwierćtalarki, dość cienko. Papryczki padron (nie są w ogóle ostre!) pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w krążki bardzo cieniutko.

6

Do tego pokruszyłam fetę

7

dosypałam ziarenka granatu, doprawiłam solą, pieprzem.

8

Na końcu posypcie świeżą kolendrą albo natka pietruszki.

Pomidorowa sałatka z fetą i granatem
(Visited 453 times, 6 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *