Lubię jednogarnkowe dania, bo robi się je szybko, jest niewiele sprzątania i łatwo je odgrzać. Polecam:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 471
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 9.6g15%
- Węglowodany 47.6g16%
- Białko 48.5g97%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Polędwiczki z piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać przyprawy i krótko obsmażyć na dużym ogniu, żeby "pozamykać" mięso.
Wsypać ryż
... i wymieszać z podsmażonym kurczakiem.
Zalać wodą w proporcji 1 : 2,5 (jedna część ryżu : dwóch i pół części wody)...
...dodać łyżkę sosu sojowego, zmniejszyć ogień, przykryć i poczekać aż ryż wchłonie całą wodę.
Teraz wsypać fasolkę szparagową - jeżeli mrożona, to nie trzeba jej wcześniej gotować, bom i tak dojdzie. Ale jeżeli używacie świeżej, to lekko ją obgotujcie, bo dodajemy ją na sam koniec. Z kolei jak dacie wcześniej, to może być za miękka.
Wszystko wymieszajcie...
... a na koniec dajcie śmietankę owsianą (może być też mleko kokosowe - byle nie kwaśna śmietana), która ładnie wszystko połączy i sprawi, że danie nie będzie suche.
Gotowe danie posypcie koniecznie czarnym sezamem i czymś zielonym (np. świeżą kolendrą).
Składniki
Sposób przygotowania
Polędwiczki z piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać przyprawy i krótko obsmażyć na dużym ogniu, żeby "pozamykać" mięso.
Wsypać ryż
... i wymieszać z podsmażonym kurczakiem.
Zalać wodą w proporcji 1 : 2,5 (jedna część ryżu : dwóch i pół części wody)...
...dodać łyżkę sosu sojowego, zmniejszyć ogień, przykryć i poczekać aż ryż wchłonie całą wodę.
Teraz wsypać fasolkę szparagową - jeżeli mrożona, to nie trzeba jej wcześniej gotować, bom i tak dojdzie. Ale jeżeli używacie świeżej, to lekko ją obgotujcie, bo dodajemy ją na sam koniec. Z kolei jak dacie wcześniej, to może być za miękka.
Wszystko wymieszajcie...
... a na koniec dajcie śmietankę owsianą (może być też mleko kokosowe - byle nie kwaśna śmietana), która ładnie wszystko połączy i sprawi, że danie nie będzie suche.
Gotowe danie posypcie koniecznie czarnym sezamem i czymś zielonym (np. świeżą kolendrą).