Kurczak z ryżem i fasolką szparagową w śmietance owsianej

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Lubię jednogarnkowe dania, bo robi się je szybko, jest niewiele sprzątania i łatwo je odgrzać. Polecam:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 471
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 9.6g15%
Węglowodany 47.6g16%
Białko 48.5g97%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 350 g polędwiczki z piersi kurczaka
 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
 100 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej (ta trzeba wcześniej lekko obgotować)
 150 g śmietanki owsianej
 sos sojowy, kurkuma, mieszanka przypraw gruzińskich "chmeli suneli", czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Polędwiczki z piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.

2

Dodać przyprawy i krótko obsmażyć na dużym ogniu, żeby "pozamykać" mięso.

3

Wsypać ryż

4

... i wymieszać z podsmażonym kurczakiem.

5

Zalać wodą w proporcji 1 : 2,5 (jedna część ryżu : dwóch i pół części wody)...

6

...dodać łyżkę sosu sojowego, zmniejszyć ogień, przykryć i poczekać aż ryż wchłonie całą wodę.

7

Teraz wsypać fasolkę szparagową - jeżeli mrożona, to nie trzeba jej wcześniej gotować, bom i tak dojdzie. Ale jeżeli używacie świeżej, to lekko ją obgotujcie, bo dodajemy ją na sam koniec. Z kolei jak dacie wcześniej, to może być za miękka.

8

Wszystko wymieszajcie...

9

... a na koniec dajcie śmietankę owsianą (może być też mleko kokosowe - byle nie kwaśna śmietana), która ładnie wszystko połączy i sprawi, że danie nie będzie suche.

10

Gotowe danie posypcie koniecznie czarnym sezamem i czymś zielonym (np. świeżą kolendrą).

Składniki

 350 g polędwiczki z piersi kurczaka
 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
 100 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej (ta trzeba wcześniej lekko obgotować)
 150 g śmietanki owsianej
 sos sojowy, kurkuma, mieszanka przypraw gruzińskich "chmeli suneli", czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Polędwiczki z piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.

2

Dodać przyprawy i krótko obsmażyć na dużym ogniu, żeby "pozamykać" mięso.

3

Wsypać ryż

4

... i wymieszać z podsmażonym kurczakiem.

5

Zalać wodą w proporcji 1 : 2,5 (jedna część ryżu : dwóch i pół części wody)...

6

...dodać łyżkę sosu sojowego, zmniejszyć ogień, przykryć i poczekać aż ryż wchłonie całą wodę.

7

Teraz wsypać fasolkę szparagową - jeżeli mrożona, to nie trzeba jej wcześniej gotować, bom i tak dojdzie. Ale jeżeli używacie świeżej, to lekko ją obgotujcie, bo dodajemy ją na sam koniec. Z kolei jak dacie wcześniej, to może być za miękka.

8

Wszystko wymieszajcie...

9

... a na koniec dajcie śmietankę owsianą (może być też mleko kokosowe - byle nie kwaśna śmietana), która ładnie wszystko połączy i sprawi, że danie nie będzie suche.

10

Gotowe danie posypcie koniecznie czarnym sezamem i czymś zielonym (np. świeżą kolendrą).

Kurczak z ryżem i fasolką szparagową w śmietance owsianej
(Visited 2 494 times, 14 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *