Curry z kurczaka z orzechami
Archives Recipes
Recipes
Jajka sadzone na chińskim makaronie z fasolką szparagową
Jajka sadzone na chińskim makaronie z fasolką szparagową
Sałatka na ciepło z ziemniakiem, bobem i boczkiem
Ziemniaki z poprzedniego dnia można (i trzeba!) wykorzystać na różne sposoby. Ugotowane w całości są fajną baza do sałatek na ciepło. Np. z bobem, który ugotowany poprzedniego dnia już nie jest taki apetyczny i boczkiem, który pasuje niemalże do wszystkiego. Sałatka na ciepło ziemniak/boczek nawet w lecie smakuje wybornie a bób to takie sezonowy smaczek:-)
Smażone krewetki na makaronie z sosem z bobu
Podrzucam pomysł na wykorzystanie resztek obranego bobu. Jak poleży w lodówce to już nie jest na tyle smaczny, żeby się nim zajadać na zimno, ale jako baza sosu – pychota:-) Do tego krewetki w masełku chilli i mamy niebanalne połączenie smaków na jednym talerzu:-)
Polędwiczka wieprzowa, ziemniaki z wody, fasolka szparagowa
Macie ochotę na soczystą, smaczną porcję protein z mięska? To polecam obiadek z polędwiczka wieprzową:-)
Sucharki z kozim serem, młodymi listkami i burakiem
Smaczna, lekka przegryzka, z młodymi listkami buraka więc typowo sezonowe smaki.
Kwiaty cukinii w tempurze
Kwiaty cukinii są jadalne. Można je nadziać (najczęściej widziałam przepisy z kozim serem) ale można je po prostu usmażyć w cieście. Proponuję tempurę, bo choć smaży się w pełnym tłuszczu, to ciasto (tempura), nie jest zbyt tłusta. Ze szklanki oleju do smażenia efektywnie zużyłam 20 g oleju do 6 sztuk kwiatów cukinii!
Spaghetti z kurkami i z boczkiem
Trzy składniki, 10 minut i macie pyszne jedzenie:-)
Spaghetti z sosem curry z piersi kurczaka i kapusty pekińskiej
Polecam wysokoproteinowy sos do makaronu, o smaku curry, bo dania z tą przyprawą – choć pochodzi ona z subkontynentu indyjskiego – pasują niemalże do wszystkiego. Próbujcie, testujcie, eksperymentujcie:-) Bawcie się w kuchni smakami!
Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami
Lekki, wegański posiłek. Dużo warzyw i komosa ryżowa, która zawiera białko (!), dużo flawonoidów (w tym kwercetyna) o właściwościach antyoksydacyjnych, saponiny (działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne), jest bogata w witaminy E, D oraz z grupy B. Jest też źródłem wielu minerałów jak cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Warto ją włączyć do diety.
Kruche babeczki z jagodami
Zazwyczaj letnią porą pojawiało się u mnie ciasto z jagodami. Przepis identyczny jak ten tutaj, ilości idealnie ma tortownicę 26 cm. Ale tym razem chciałam zrobić coś podzielnego, jednoporcjowego, do zabrania w podróż. I wyszły babeczki „OBŁĘDNIEPYSZNE” 🙂
Jajka poszetowe na kanapce z krewetkami na chrupkim pieczywie, mix sałat z bobem i granatem
Bardzo konkretne śniadano – dużo białka, bo to mnie długo trzyma. Jajko, krewetki no i coś do chrupania (granat) i coś sezonowego (bób) i jest pysznie:-)