Kwiaty cukinii w tempurze

Oceń przepisKategoriaTagi, , Wybierz ilość porcji6 porcji

Kwiaty cukinii są jadalne. Można je nadziać (najczęściej widziałam przepisy z kozim serem) ale można je po prostu usmażyć w cieście. Proponuję tempurę, bo choć smaży się w pełnym tłuszczu, to ciasto (tempura), nie jest zbyt tłusta. Ze szklanki oleju do smażenia efektywnie zużyłam 20 g oleju do 6 sztuk kwiatów cukinii!

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 6


Ilość na porcję
Ilość kalorii 50
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 3.4g6%
Węglowodany 4.2g2%
Białko 0.5g1%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 6 kwiatów cukinii
 2 łyżka mąki ryżowej
 1 łyżka mąki pszennej
 250 ml oleju (u mnie ryżowy)
 lodowata woda

Sposób przygotowania

1

Kwiaty cukinii zanurzyłam na kilka sekund w lodowatej wodzie

2

Następnie obsypałam mąką ryżową

3

Zrobiłam tempurę: 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ryżowej, szczypta soli, lodowata woda (to kluczowe!) tyle, żeby była konsystencja rzadszego ciasta (jak na naleśniki lub rzadsze)

4

każdy kwiat zanurzyłam w tempurze i smażyłam na bardzo gorący tłuszczu. Każdy osobno, bo jak na raz bym wrzuciła kilka zimnych kwiatów, to temperatura oleju by się obniżyła i tempura zaczęła by pić olej.

5

Potem na ręcznik papierowy

6

i można jeść:-)

7

Smak delikatny, jakby słodkawy w tle, niepodobny do niczego i pyszny!

Składniki

 6 kwiatów cukinii
 2 łyżka mąki ryżowej
 1 łyżka mąki pszennej
 250 ml oleju (u mnie ryżowy)
 lodowata woda

Sposób przygotowania

1

Kwiaty cukinii zanurzyłam na kilka sekund w lodowatej wodzie

2

Następnie obsypałam mąką ryżową

3

Zrobiłam tempurę: 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ryżowej, szczypta soli, lodowata woda (to kluczowe!) tyle, żeby była konsystencja rzadszego ciasta (jak na naleśniki lub rzadsze)

4

każdy kwiat zanurzyłam w tempurze i smażyłam na bardzo gorący tłuszczu. Każdy osobno, bo jak na raz bym wrzuciła kilka zimnych kwiatów, to temperatura oleju by się obniżyła i tempura zaczęła by pić olej.

5

Potem na ręcznik papierowy

6

i można jeść:-)

7

Smak delikatny, jakby słodkawy w tle, niepodobny do niczego i pyszny!

Kwiaty cukinii w tempurze
(Visited 1 916 times, 8 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *