Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Lekki, wegański posiłek. Dużo warzyw i komosa ryżowa, która zawiera białko (!), dużo flawonoidów (w tym kwercetyna) o właściwościach antyoksydacyjnych, saponiny (działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne), jest bogata w witaminy E, D oraz z grupy B. Jest też źródłem wielu minerałów jak cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo. Warto ją włączyć do diety.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 309
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 10.9g17%
Węglowodany 46.4g16%
Białko 9.2g19%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 120 g ugotowanej komosy ryżowej
 65 g groszku cukrowego
 60 g pieczarek
 75 g marchewki
 65 g pora
 1 łyżeczek oliwy lub masła lub oleju
 duża garść tymianku, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Marchewkę pokroiłam w kosteczkę i krótko obsmażyłam na oleju

2

Następnie dodałam pokrojone z grubsza pieczarki i pora w talarki

3

Wszystko razem krótko przesmażyłam, pieczarki puściły wodę...

4

,,, wtedy dodałam groszek cukrowy, zmniejszyłam ogień i przykryłam.

5

Po kilku minutach, kiedy warzywa były już gotowe: nie surowe i al dente, dodałam posiekany świeży tymianek.

6

Doprawiłam solą i pieprzem, do tego ugotowana quinoa... pycha:-)

Składniki

 120 g ugotowanej komosy ryżowej
 65 g groszku cukrowego
 60 g pieczarek
 75 g marchewki
 65 g pora
 1 łyżeczek oliwy lub masła lub oleju
 duża garść tymianku, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Marchewkę pokroiłam w kosteczkę i krótko obsmażyłam na oleju

2

Następnie dodałam pokrojone z grubsza pieczarki i pora w talarki

3

Wszystko razem krótko przesmażyłam, pieczarki puściły wodę...

4

,,, wtedy dodałam groszek cukrowy, zmniejszyłam ogień i przykryłam.

5

Po kilku minutach, kiedy warzywa były już gotowe: nie surowe i al dente, dodałam posiekany świeży tymianek.

6

Doprawiłam solą i pieprzem, do tego ugotowana quinoa... pycha:-)

Quinoa (komosa ryżowa) z warzywami
(Visited 7 606 times, 21 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *