Kruche babeczki z jagodami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji12 porcji

Zazwyczaj letnią porą pojawiało się u mnie ciasto z jagodami. Przepis identyczny jak ten tutaj, ilości idealnie ma tortownicę 26 cm. Ale tym razem chciałam zrobić coś podzielnego, jednoporcjowego, do zabrania w podróż. I wyszły babeczki "OBŁĘDNIEPYSZNE" 🙂

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 12


Ilość na porcję
Ilość kalorii 161
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 6.3g10%
Węglowodany 23.1g8%
Białko 3.7g8%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 125 g mąki pszennej
 5 białek jaja
 3 żółtka jaja
 70 g masła
 450 g jagód leśnych
 5 g drożdży
 120 g cukru (lub innego słodzidła ale makro policzone jest z cukrem)

Sposób przygotowania

1

Mąkę drożdże, masło (odłożyć 1 łyżeczkę do wysmarowania foremek), żółtka, 20 g cukru - wszystko w temperaturze pokojowej szybko zagnieść i wstawić do lodówki do schłodzenia (30 min).

2

12 foremek wysmarować masłem, ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 12 kulek i każdą kulką wylepić środek foremki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na kilka chwil, żeby się lekko podpiekły. Moim wystarczyło 8 minut.

3

Białka z pozostałym cukrem ubić na puszysto na parze (czyli miskę z białkami ustawić na garnku z wrzącą wodą) - spowoduje to, że białka się wstępnie zaparzą, bo później, w piekarniku, nie będą się zbyt długo piekły.
Jak białko będzie zupełnie sztywne, wrzućcie jagody i delikatnie wymieszajcie.

4

Do podpieczonych babeczek nałóżcie łyżką białka z jagodami...

5

i wstawcie ponownie do piekarnika na ok. 15 minut. Kontrolujcie czas, bo każdy piekarnik trpchę inaczej się zachowuje. Kolor wierzchu ma być taki jak na zdjęciu - lekko karmelowy.

6

Ciasto jest bardzo delikatne i cieniutkie...

7

...za to nadzienia z jagodami jest bardzo dużo. Są tak pyszne, że przy całym moim zdrowym podejściu do jedzenia, wbrew zdrowemu rozsądkowi i nie bacząc na przekroczony limit kaloryczny, pożarłam ich na raz 6!

Składniki

 125 g mąki pszennej
 5 białek jaja
 3 żółtka jaja
 70 g masła
 450 g jagód leśnych
 5 g drożdży
 120 g cukru (lub innego słodzidła ale makro policzone jest z cukrem)

Sposób przygotowania

1

Mąkę drożdże, masło (odłożyć 1 łyżeczkę do wysmarowania foremek), żółtka, 20 g cukru - wszystko w temperaturze pokojowej szybko zagnieść i wstawić do lodówki do schłodzenia (30 min).

2

12 foremek wysmarować masłem, ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 12 kulek i każdą kulką wylepić środek foremki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na kilka chwil, żeby się lekko podpiekły. Moim wystarczyło 8 minut.

3

Białka z pozostałym cukrem ubić na puszysto na parze (czyli miskę z białkami ustawić na garnku z wrzącą wodą) - spowoduje to, że białka się wstępnie zaparzą, bo później, w piekarniku, nie będą się zbyt długo piekły.
Jak białko będzie zupełnie sztywne, wrzućcie jagody i delikatnie wymieszajcie.

4

Do podpieczonych babeczek nałóżcie łyżką białka z jagodami...

5

i wstawcie ponownie do piekarnika na ok. 15 minut. Kontrolujcie czas, bo każdy piekarnik trpchę inaczej się zachowuje. Kolor wierzchu ma być taki jak na zdjęciu - lekko karmelowy.

6

Ciasto jest bardzo delikatne i cieniutkie...

7

...za to nadzienia z jagodami jest bardzo dużo. Są tak pyszne, że przy całym moim zdrowym podejściu do jedzenia, wbrew zdrowemu rozsądkowi i nie bacząc na przekroczony limit kaloryczny, pożarłam ich na raz 6!

Kruche babeczki z jagodami
(Visited 1 749 times, 15 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *