Zazwyczaj letnią porą pojawiało się u mnie ciasto z jagodami. Przepis identyczny jak ten tutaj, ilości idealnie ma tortownicę 26 cm. Ale tym razem chciałam zrobić coś podzielnego, jednoporcjowego, do zabrania w podróż. I wyszły babeczki "OBŁĘDNIEPYSZNE" 🙂
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 12
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 161
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 6.3g10%
- Węglowodany 23.1g8%
- Białko 3.7g8%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Mąkę drożdże, masło (odłożyć 1 łyżeczkę do wysmarowania foremek), żółtka, 20 g cukru - wszystko w temperaturze pokojowej szybko zagnieść i wstawić do lodówki do schłodzenia (30 min).
12 foremek wysmarować masłem, ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 12 kulek i każdą kulką wylepić środek foremki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na kilka chwil, żeby się lekko podpiekły. Moim wystarczyło 8 minut.
Białka z pozostałym cukrem ubić na puszysto na parze (czyli miskę z białkami ustawić na garnku z wrzącą wodą) - spowoduje to, że białka się wstępnie zaparzą, bo później, w piekarniku, nie będą się zbyt długo piekły.
Jak białko będzie zupełnie sztywne, wrzućcie jagody i delikatnie wymieszajcie.
Do podpieczonych babeczek nałóżcie łyżką białka z jagodami...
i wstawcie ponownie do piekarnika na ok. 15 minut. Kontrolujcie czas, bo każdy piekarnik trpchę inaczej się zachowuje. Kolor wierzchu ma być taki jak na zdjęciu - lekko karmelowy.
Ciasto jest bardzo delikatne i cieniutkie...
...za to nadzienia z jagodami jest bardzo dużo. Są tak pyszne, że przy całym moim zdrowym podejściu do jedzenia, wbrew zdrowemu rozsądkowi i nie bacząc na przekroczony limit kaloryczny, pożarłam ich na raz 6!
Składniki
Sposób przygotowania
Mąkę drożdże, masło (odłożyć 1 łyżeczkę do wysmarowania foremek), żółtka, 20 g cukru - wszystko w temperaturze pokojowej szybko zagnieść i wstawić do lodówki do schłodzenia (30 min).
12 foremek wysmarować masłem, ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 12 kulek i każdą kulką wylepić środek foremki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na kilka chwil, żeby się lekko podpiekły. Moim wystarczyło 8 minut.
Białka z pozostałym cukrem ubić na puszysto na parze (czyli miskę z białkami ustawić na garnku z wrzącą wodą) - spowoduje to, że białka się wstępnie zaparzą, bo później, w piekarniku, nie będą się zbyt długo piekły.
Jak białko będzie zupełnie sztywne, wrzućcie jagody i delikatnie wymieszajcie.
Do podpieczonych babeczek nałóżcie łyżką białka z jagodami...
i wstawcie ponownie do piekarnika na ok. 15 minut. Kontrolujcie czas, bo każdy piekarnik trpchę inaczej się zachowuje. Kolor wierzchu ma być taki jak na zdjęciu - lekko karmelowy.
Ciasto jest bardzo delikatne i cieniutkie...
...za to nadzienia z jagodami jest bardzo dużo. Są tak pyszne, że przy całym moim zdrowym podejściu do jedzenia, wbrew zdrowemu rozsądkowi i nie bacząc na przekroczony limit kaloryczny, pożarłam ich na raz 6!