Na redukcji ważny jest deficyt, zatem trzeba jeść tak, żeby nie chodzić głodną, i nie mieć niedoborów. Śniadania bez białka zwierzęcego są rzadkością w moim menu. Po prostu bez biała w posiłku jestem szybko głodna. Jednak ciepłe posiłki sycą szybciej a dobrze zbilansowane – dłużej „trzymają”. Takie mam refleksje po latach doświadczeń. Spójrzcie zatem na mój dzisiejszy posiłek: jest sezonowo, pysznie, wegańsko, lekko i do syta. Dobrego dnia:-)
Archives Recipes
Recipes
Czarny makaron linguine, krewetki, awokado i kolendra
Mrożone krewetki może i nie smakują tak wyśmienicie jak na wybrzeżu we Włoch, Chorwacji czy Hiszpanii, ale dla mnie są wystarczająco smaczne i jak tylko pojawiają się na promocji, kupuję kilka opakowań. Stanowią świetne źródło białka, smakują wybornie w daniach z makaronem, ryżem, w sałatkach na zimno i w zestawach śniadaniowych. Słowem: pasują do wszystkiego. Ja połączyłam je z czarnym makaronem, barwionym sepią i z awokado – kolorystycznie wyszło znakomicie, smakowo – dla mnie idealnie. Do tego świeża kolendra, którą zagryzałam każdy kęs makaronu z krewetką…
Placki z cukinii, smażona papryka i jajko
Placki z cukinii na dobre zagościły w naszych jadłospisach. Ja polecam je na śniadanie razem z jakiem i papryką. Szybko, smacznie i jak zwykle dietetycznie.
Pieczywo proteinowe z jajecznicą, kurki z patelni i szpinak z pistacjami
Przepyszny zestaw śniadaniowy do zrobienia w kilka chwil. Sezonowe kurki, chrupiące pistacje, jajka i dobre pieczywo – kilka składników a dostarczymy organizmowi wszystko czego potrzebuje żeby dobrze funkcjonować przez kilka godzin. Wysokobiałkowy, pożywny posiłek – to jest to co lubię najbardziej!
Polędwica z dorsza na warzywach, ryż z koperkiem
Z resztek warzyw można zrobić cuda, nawet tak wysokobiałkowe, pyszne i sycące danie jak te z przepisu niżej. Pod warunkiem, że w zamrażalniku macie zapas ryby. Solidna porcja, w sam raz po treningu:-)
Pieczywo lekkie z łososiem, kurki, por i cieciorka
Odkąd pilnuję wagi (czyli przez cały proces redukcji), oprócz pieczywa proteinowego, jem lekkie pieczywo „Sonko”. Jedna kromka ma 19 kcal co sprawa, że posiłek przygotowany z tym pieczywem jest niskokaloryczny ale dzięki dodatkom może być sycący i sporych rozmiarów. Jeżeli pilnujecie kalorii, to polecam spróbować i włączyć do codziennej diety.
Zupa galangalowa z kurczakiem, makaronem shirataki i fasolką „mamut”
Pyszny, wysokobiałkowy posiłek dla wielbicieli orientalnych smaków. Sporo mięsa, makaron shirataki (minimalna ilość kalorii) i mnóstwo aromatycznych dodatków – to mój pomysł na potreningówkę ale nie tylko, bo świetnie sprawdzi się w przypadku osób mało aktywnych fizycznie ale będących na redukcji.
Jajka poszetowe na pieczywie proteinowym, sałatka na ciepło z cukinią i z kurkami
Gdyby mnie spytano: „bez jakiego składnika nie wyobrażasz sobie kuchni”, na pewno byłyby to jajka. Kuchnia bez jajek nie istnieje! ;-)Lubię je w każdej postaci, najchętniej jednak jako jajka w koszulce, czyli poszetowe. Zapraszam na pyszne śniadanko:-)
Sałatka z bobu, buraka i sera halloumi
Korzystając z sezonu na świeży bób, proponuję pyszna sałatkę. Tylko trzy składniki a ile smaku!
Potrawka warzywna z gruzińską przyprawą
Potrawka wegańska, same warzywa i przyprawy. Coś na kształt leczo ale bez kiełbasy za to z cieciorką i z solidną porcją mieszanki przypraw gruzińskich „chmeli suneli”. Pysznie, lekko, vege i fit. Tylko jeść, jeść i jeść:-) Warto zrobić więcej, zamknąć w słoiczkach na gorąco żeby dłużej móc przechowywać w lodówce. Można też zamrozić.
Jajecznica, kurki, awokado, lekkie pieczywo
Dzisiaj polecam obfite, pożywne i sycące śniadanie w wersji fit, do przyrządzenia w kilka chwil. Sporo białka, zdrowe tłuszcze i lekkie pieczywo błonnikowe.
Makaron shirataki z wędzonym na gorąco łososiem i z cukinią
Pyszny, lekki, wysokobiałkowy i sycący posiłek a tak mało kalorii? Tak, bo „makaron” shirataki to to tak naprawdę roślina, konyak – bardzo popularna w Japonii i na dalekim wschodzie. Ma do 10 kcal w 100 g, smak neutralny więc można łączyć ze wszystkim. Dorzuciłam łososia – źródło białka i dobrego tłuszczu i warzywo sezonowe – moją ulubiona cukinię. Ona tez ma ekstremalnie mało kalorii, smak trochę nijaki więc pasuje do wszystkiego. Kluczem są przyprawy.