Czarny makaron linguine, krewetki, awokado i kolendra

Oceń przepisKategoria, , Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Mrożone krewetki może i nie smakują tak wyśmienicie jak na wybrzeżu we Włoch, Chorwacji czy Hiszpanii, ale dla mnie są wystarczająco smaczne i jak tylko pojawiają się na promocji, kupuję kilka opakowań. Stanowią świetne źródło białka, smakują wybornie w daniach z makaronem, ryżem, w sałatkach na zimno i w zestawach śniadaniowych. Słowem: pasują do wszystkiego. Ja połączyłam je z czarnym makaronem, barwionym sepią i z awokado - kolorystycznie wyszło znakomicie, smakowo - dla mnie idealnie. Do tego świeża kolendra, którą zagryzałam każdy kęs makaronu z krewetką...

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 498
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 20.7g32%
Węglowodany 40.3g14%
Białko 39.4g79%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu linguine z sepią (waga przed ugotowaniem)
 200 g mrożonych krewetek
 55 g awokado Haas (1/2 owocu)
 10 g oleju z awokado
 sól, zioła toskańskie ("bruschetta), chilli
 spora garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania

1

Najpierw trzeba rozmrozić krewetki, po rozmrożeniu oczyścić a potem to już 10 minut i mamy gotowe danie.

2

Makaron gotujemy jako pierwszy, w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki dania.

3

Na odrobinie oleju z awokado krótko przesmażamy krewetki. Fajnie smakują jak się je oprószy przyprawą "bruschetta" (inaczej, zioła toskańskie czyli suszone pomidory, czosnek i bazylia). Ja dodałam również odrobinę chilli.

4

Wykładamy na talerz makaron, obok krewetki, awokado pokrojone w plasterki, i garść kolendry. Jak nie lubicie kolendry dajcie natkę pietruszki lub inną, ulubioną zieleninę.

5

6

7

8

Składniki

 50 g makaronu linguine z sepią (waga przed ugotowaniem)
 200 g mrożonych krewetek
 55 g awokado Haas (1/2 owocu)
 10 g oleju z awokado
 sól, zioła toskańskie ("bruschetta), chilli
 spora garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania

1

Najpierw trzeba rozmrozić krewetki, po rozmrożeniu oczyścić a potem to już 10 minut i mamy gotowe danie.

2

Makaron gotujemy jako pierwszy, w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki dania.

3

Na odrobinie oleju z awokado krótko przesmażamy krewetki. Fajnie smakują jak się je oprószy przyprawą "bruschetta" (inaczej, zioła toskańskie czyli suszone pomidory, czosnek i bazylia). Ja dodałam również odrobinę chilli.

4

Wykładamy na talerz makaron, obok krewetki, awokado pokrojone w plasterki, i garść kolendry. Jak nie lubicie kolendry dajcie natkę pietruszki lub inną, ulubioną zieleninę.

5

6

7

8

Czarny makaron linguine, krewetki, awokado i kolendra
(Visited 1 069 times, 10 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *