Pasta jajeczna to klasyka, każdy potrafi ją zrobić, często gości na naszych stołach. Moja nie wyróżnia się niczym szczególnym poza tym, że jest mniej kaloryczna. Podałam ja na pieczywie proteinowym wyłożonym szpinakiem pyszna, zdrowa kompozycja śniadaniowa, lub kolacyjna. Jak wolicie:-) Ja pieczywo (tylko dwa rodzaje: proteinowe albo lekkie od Sonko) jem tylko na śniadanie. Obiado-kolacje jadam na ciepło i dość wcześnie, bo też wcześnie chodzę spać. Funkcjonuje tak od długiego czasu, w świetnym zdrowiu i kondycji:-)
Archives Recipes
Recipes
Bucatini z krewetkami, cukinią, porem i suszonymi pomidorami
Makaron to chyba najbardziej uniwersalna baza do dań obiadowych. Nie dość, że ma niezliczoną ilość form, smaków i tekstur, to jeszcze znakomicie łączy się zarówno z mięsem, warzywami, rybami, strączkami, tofu no i oczywiście – crème de la crème – z owocami morza. U mnie tym razem skromnie, szybko, smacznie i fit – makaron bucatini (takie grubsze spaghetti) z krewetkami. Jako niskokaloryczne wypełniacze: por i cukinia, smak podkręca czosnek, pomidorki suszone i przyprawy.
Makaron szpinakowy z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym
Kupuję czasem smakowe makarony, szpinakowe, z suszonymi pomidorami, z burakiem… Ale poza tym, że ładnie wyglądają w daniu, zupełnie nie przekonują mnie smakiem. No ale jak już kupię to zjadam i wtedy kombinuję z kolorami w daniu. Do dzisiejszego szpinakowego makaronu dodałam pierś kurczaka (białko), cukinię (wypełniacz niskokaloryczny) i groszek cukrowy (uwielbiam takie al dente). Fajne połączenie kolorów i tekstur. Całość dobrze smakuje no i przede wszystkim ma mało kalorii jak na tę ilość białka.
Tarta brokułowo-kolendrowa (bez spodu)
Tarty bez spodu są nie tylko mniej kaloryczne, ale również szybciej się je przygotowuje. Brokuł to świetne warzywo, samo w sobie jest smaczne (robiłam już tarty z brokuła) ale można je z powodzeniem podkręcić. Tym razem dorzuciłam sporą ilość świeżej kolendry, którą uwielbiam. Spróbujcie sami:-)
Błyskawiczna sałatka z warzywami na ciepło i z awokado
Mój organizm lepiej toleruje warzywa po obróbce termicznej, dlatego od tych surowych wolę takie z patelni. Moja propozycja to bardzo łatwa do przygotowania sałatka, jest smaczna ale też zawiera mnóstwo zdrowych składników.
Jajka sadzone na warzywach, z cieciorką
Moje ulubione śniadanie na ciepło – śniadanie z jajem:-) Dzisiaj jajka sadzona na warzywach – coś na kształt szakszuki, ale inne warzywa, inne przyprawy… Bardzo solidne śniadanie, sporo białka, dobra baza na długie, aktywne przedpołudnie.
Makaron shirataki z cukinią i pomidorkami
Lekko i pysznie – tylko 162 kcal! Oczywiście, że makaron shirataki jest tu wypełniaczem, nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.
Spring rolls z paluszkami krabowymi
Spring rolls to taka przekąska, którą można zadowolić każdego. Wszystko zależy od tego, co włożymy do środka. Zachęcam do kombinowania ze smakami. Takie zawijaski w wersji light (czyli nie smażone jak sajgonki) są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Idealne na imprezową przegryzkę:-)
Hummus z warzywami – przekąska imprezowa fit
Ten piękny talerz to moja podpowiedź na nadchodzący karnawał a zwłaszcza na czas po świątecznej rozpuście. Łatwy do przygotowania, pięknie wygląda i wybornie smakuje nie tylko weganom. A z okazji świąt, wyjątkowo nie liczymy kalorii:-)
Makaron shirataki z kurczakiem, porem i groszkiem, w sosie z pieczonej dyni
Bardzo udane połączenie intensywnie kolorowej dyni z proteinami z kurczaka, do tego trochę zielonego i „bezkaloryczny” makaron / nie makaron 🙂 Szybko, smacznie, dietetycznie. Świątecznemu menu konsekwentnie mówię NIE! Nie przepadam, nie jadam.
Jajka poszetowe, groszek, awokado, pieczarki, cukinia i por
Już nie mogę się doczekać kiedy będzie PO ŚWIĘTACH! W zalewie przepisów na pyszności z tradycyjnej, polskiej wigilii jakie od tygodni królują na IG, ja jak zwykle po swojemu: na śniadanie jajko w koszulce i góra warzyw:-)
Tofu z patelni na ryżu jaśminowym z warzywami
Super szybkie, wegańskie i bardzo smaczne danie. Spora porcja białka, dużo warzyw i aromatyczny ryż jaśminowy w połączeniu z olejem sezamowym robią danie wyjątkowo pyszne.