Makaron shirataki z kurczakiem, porem i groszkiem, w sosie z pieczonej dyni

Oceń przepisKategoria, Wybierz ilość porcji1 porcja

Bardzo udane połączenie intensywnie kolorowej dyni z proteinami z kurczaka, do tego trochę zielonego i "bezkaloryczny" makaron / nie makaron 🙂 Szybko, smacznie, dietetycznie. Świątecznemu menu konsekwentnie mówię NIE! Nie przepadam, nie jadam.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 436
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 19.6g31%
Węglowodany 18.8g7%
Białko 45.6g92%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 180 g polędwiczek z pierki kurczaka
 50 g pieczonej dyni hokkaido
 100 ml mleka kokosowego light
 50 g mrożonego groszku
 50 g pora (zielona część)
 1 łyżka oleju sezamowego
 sól, kumin, mielone ziarna kolendry
 jasny i czarny sezam, płatki chilli

Sposób przygotowania

1

Polędwiczki z kurczaka pokroiłam w grubszą kostkę i przesmażyłam na patelni granitowej bez tłuszczu.

2

Dodałam zmiksowaną pieczoną dynie hokkaido, mleko kokosowe light i dusiłam przez kilka chwil.

3

Następnie dodałam zieloną część pora pokrojoną w szerokie paski....

4

... i mrożony groszek. Doprawiłam solą, mielonym kuminem i zmielonymi ziarnami kolendry.

5

Makaron shirataki porządnie wypłukałam na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przesmażyłam z odrobina oleju sezamowego

6

Do sosu dodałam makaron...

7

...całość doprawiłam chilli i posypałam sezamem.

8

9

10

11

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 180 g polędwiczek z pierki kurczaka
 50 g pieczonej dyni hokkaido
 100 ml mleka kokosowego light
 50 g mrożonego groszku
 50 g pora (zielona część)
 1 łyżka oleju sezamowego
 sól, kumin, mielone ziarna kolendry
 jasny i czarny sezam, płatki chilli

Sposób przygotowania

1

Polędwiczki z kurczaka pokroiłam w grubszą kostkę i przesmażyłam na patelni granitowej bez tłuszczu.

2

Dodałam zmiksowaną pieczoną dynie hokkaido, mleko kokosowe light i dusiłam przez kilka chwil.

3

Następnie dodałam zieloną część pora pokrojoną w szerokie paski....

4

... i mrożony groszek. Doprawiłam solą, mielonym kuminem i zmielonymi ziarnami kolendry.

5

Makaron shirataki porządnie wypłukałam na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przesmażyłam z odrobina oleju sezamowego

6

Do sosu dodałam makaron...

7

...całość doprawiłam chilli i posypałam sezamem.

8

9

10

11

Makaron shirataki z kurczakiem, porem i groszkiem, w sosie z pieczonej dyni
(Visited 179 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *