Jajka poszetowe, groszek, awokado, pieczarki, cukinia i por

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Już nie mogę się doczekać kiedy będzie PO ŚWIĘTACH! W zalewie przepisów na pyszności z tradycyjnej, polskiej wigilii jakie od tygodni królują na IG, ja jak zwykle po swojemu: na śniadanie jajko w koszulce i góra warzyw:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 548
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 31g48%
Węglowodany 37.8g13%
Białko 32.3g65%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 70 g groszku cukrowego
 100 g pieczarek (same kapelusze)
 100 g cukinii
 70 g pora (zielona część)
 100 g awokado Haas (1 owoc)
 1 łyżka sosu sojowego
 olej w sprayu
 sól, pieprz, mielona kolendra, sezam jasny i czarny, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Pora pokroiłam w talarki, czosnek w plasterki i razem podprażyłam na suche patelni.

2

Na tej samej patelni przesmażyłam krótko cukinię pokrojoną w kostkę, doprawiając ją solą i mielona kolendrą.

3

Następnie kapelusze pieczarek poddusiłam w sosie sojowym.

4

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

5

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół, na każdą połówkę ułożyłam po jajku, wokół warzywa i gotowe:-)

6

Całość posypałam świeżo zmielonym pieprzem, sezamem jasnym i czarnym oraz zieleniną.

7

8

9

10

11

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 70 g groszku cukrowego
 100 g pieczarek (same kapelusze)
 100 g cukinii
 70 g pora (zielona część)
 100 g awokado Haas (1 owoc)
 1 łyżka sosu sojowego
 olej w sprayu
 sól, pieprz, mielona kolendra, sezam jasny i czarny, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Pora pokroiłam w talarki, czosnek w plasterki i razem podprażyłam na suche patelni.

2

Na tej samej patelni przesmażyłam krótko cukinię pokrojoną w kostkę, doprawiając ją solą i mielona kolendrą.

3

Następnie kapelusze pieczarek poddusiłam w sosie sojowym.

4

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.

5

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół, na każdą połówkę ułożyłam po jajku, wokół warzywa i gotowe:-)

6

Całość posypałam świeżo zmielonym pieprzem, sezamem jasnym i czarnym oraz zieleniną.

7

8

9

10

11

Jajka poszetowe, groszek, awokado, pieczarki, cukinia i por
(Visited 323 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *