Pasta jajeczna fit na kanapce z pieczywa proteinowego ze szpinakiem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pasta jajeczna to klasyka, każdy potrafi ją zrobić, często gości na naszych stołach. Moja nie wyróżnia się niczym szczególnym poza tym, że jest mniej kaloryczna. Podałam ja na pieczywie proteinowym wyłożonym szpinakiem pyszna, zdrowa kompozycja śniadaniowa, lub kolacyjna. Jak wolicie:-) Ja pieczywo (tylko dwa rodzaje: proteinowe albo lekkie od Sonko) jem tylko na śniadanie. Obiado-kolacje jadam na ciepło i dość wcześnie, bo też wcześnie chodzę spać. Funkcjonuje tak od długiego czasu, w świetnym zdrowiu i kondycji:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 2 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 376
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21.8g34%
Węglowodany 14.2g5%
Białko 25.7g52%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 90 g ugotowanych jajek (1,5 jajka)
 100 g szpinaku baby
 10 g czosnku
 20 g majonezu wegańskiego GoVege
 sól, pieprz, natka pietruszki (dużo!)

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroiłam w plasterki, podprażyłam na suchej patelni.

2

Dorzuciłam szpinak, doprawiłam gałką muszkatołową i solą.

3

Na dużym ogniu odparowałam i gotowe.

4

Robiłam porcje na dwie osoby, więc użyłam 3 jajek - dlatego w tym przepisie zapisałam 1,5 jajka bo tyle wychodzi na jedną porcję.

5

Jajka posiekałam, dodałam spora ilość natki pietruszki i majonez wegański z Biedronki (ma połowę mniej kalorii od tradycyjnego, dobry skład i jest znacznie tańszy, polecam!)

6

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół (pisałam już kiedyś o tym, że oko widzi więcej jedzenie jak są dwie sztuki:-), na każdą połówkę wyłożyłam szpinak...

7

...a na szpinak po sporej łyżce pasty jajecznej.

8

Całość posypałam zmielonym pieprzem z kolendrą (to moje ostatnie odkrycie - polecam!).

9

10

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 90 g ugotowanych jajek (1,5 jajka)
 100 g szpinaku baby
 10 g czosnku
 20 g majonezu wegańskiego GoVege
 sól, pieprz, natka pietruszki (dużo!)

Sposób przygotowania

1

Czosnek pokroiłam w plasterki, podprażyłam na suchej patelni.

2

Dorzuciłam szpinak, doprawiłam gałką muszkatołową i solą.

3

Na dużym ogniu odparowałam i gotowe.

4

Robiłam porcje na dwie osoby, więc użyłam 3 jajek - dlatego w tym przepisie zapisałam 1,5 jajka bo tyle wychodzi na jedną porcję.

5

Jajka posiekałam, dodałam spora ilość natki pietruszki i majonez wegański z Biedronki (ma połowę mniej kalorii od tradycyjnego, dobry skład i jest znacznie tańszy, polecam!)

6

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół (pisałam już kiedyś o tym, że oko widzi więcej jedzenie jak są dwie sztuki:-), na każdą połówkę wyłożyłam szpinak...

7

...a na szpinak po sporej łyżce pasty jajecznej.

8

Całość posypałam zmielonym pieprzem z kolendrą (to moje ostatnie odkrycie - polecam!).

9

10

Pasta jajeczna fit na kanapce z pieczywa proteinowego ze szpinakiem
(Visited 515 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *