Makaron to chyba najbardziej uniwersalna baza do dań obiadowych. Nie dość, że ma niezliczoną ilość form, smaków i tekstur, to jeszcze znakomicie łączy się zarówno z mięsem, warzywami, rybami, strączkami, tofu no i oczywiście - crème de la crème - z owocami morza. U mnie tym razem skromnie, szybko, smacznie i fit - makaron bucatini (takie grubsze spaghetti) z krewetkami. Jako niskokaloryczne wypełniacze: por i cukinia, smak podkręca czosnek, pomidorki suszone i przyprawy.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 493
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 16.6g26%
- Węglowodany 56g19%
- Białko 30.4g61%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa pokroiłam i wrzuciłam na patelnię: superniskokaloryczne wypełniacze czyli cukinię i pora, czosnek w plasterki i pomidory suszone w paseczki.
Doprawiłam solą, przyprawą "bruschetta" (lub zioła toskańskie, przyprawa włoska - różne nazwy na taki sam skład: suszony czosnek, bazylia i pomidory) i krótko poddusiłam (dosłownie 3 min, żeby się cukinia nie rozpadła).
Na koniec wyłożyłam rozmrożone uprzednio krewetki, przykryłam, zmniejszyłam ogień.
Jak krewetki zmieniły kolor na różowy, dorzuciłam ugotowany chwile przedtem makaron, i wymieszałam.
Na talerzu posypałam zielona cebulką i chilli.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa pokroiłam i wrzuciłam na patelnię: superniskokaloryczne wypełniacze czyli cukinię i pora, czosnek w plasterki i pomidory suszone w paseczki.
Doprawiłam solą, przyprawą "bruschetta" (lub zioła toskańskie, przyprawa włoska - różne nazwy na taki sam skład: suszony czosnek, bazylia i pomidory) i krótko poddusiłam (dosłownie 3 min, żeby się cukinia nie rozpadła).
Na koniec wyłożyłam rozmrożone uprzednio krewetki, przykryłam, zmniejszyłam ogień.
Jak krewetki zmieniły kolor na różowy, dorzuciłam ugotowany chwile przedtem makaron, i wymieszałam.
Na talerzu posypałam zielona cebulką i chilli.
Wspaniałe danie. Proste i bardzo smaczne. Dziękuje za przepis.
Serdecznie dziękuję za te miłe słowa i za czas poświęcony na napisanie tego komentarza, pozdrawiam ciepło:-) Ania