Makaron shirataki z cukinią i pomidorkami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Lekko i pysznie - tylko 162 kcal! Oczywiście, że makaron shirataki jest tu wypełniaczem, nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, na rynku dostępny jest produkt od kilku producentów. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 162
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 7.3g12%
Węglowodany 20.2g7%
Białko 6.3g13%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 180 g cukinii
 200 g pomidorków koktajlowych
 15 g czosnku (3 ząbki)
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 sól, zioła tajskie (gotowa mieszanka)
 zielona cebulka lub inna ulubiona zielenina

Sposób przygotowania

1

Cukinię pokroiłam w gruba kostkę, krótko przesmażyłam...

2

... dorzuciłam posiekany czosnek, pomidorki, przyprawy..

3

Do dania użyłam makaronu shirataki. Jest praktycznie bezkaloryczny - stanowi fajny wypełniacz dania. Oko widzi dużo jedzenia, żołądek się wypełnia a nie tyjemy.

4

Trzeba pamiętać o jednym: makaron musimy dokładnie, bardzo dokładnie wypłukać. Chodzi o pozbycie się specyficznego "rybiego" zapachu. Nastepnie makaron przesmazyłam na patelni z której uprzednio zdjęłam warzywa.

5

Następnie do makaronu dorzuciłam te warzywa....

6

... skropiłam olejem sezamowym żeby całość nabrała charakteru orientalnej potrawy.

7

Na koniec sezam i gotowe:-) no i koniecznie coś zielonego - np. zielona cebulka.

8

9

10

11

12

Składniki

 200 g makaronu shirataki
 180 g cukinii
 200 g pomidorków koktajlowych
 15 g czosnku (3 ząbki)
 1 łyżeczek oleju sezamowego
 sól, zioła tajskie (gotowa mieszanka)
 zielona cebulka lub inna ulubiona zielenina

Sposób przygotowania

1

Cukinię pokroiłam w gruba kostkę, krótko przesmażyłam...

2

... dorzuciłam posiekany czosnek, pomidorki, przyprawy..

3

Do dania użyłam makaronu shirataki. Jest praktycznie bezkaloryczny - stanowi fajny wypełniacz dania. Oko widzi dużo jedzenia, żołądek się wypełnia a nie tyjemy.

4

Trzeba pamiętać o jednym: makaron musimy dokładnie, bardzo dokładnie wypłukać. Chodzi o pozbycie się specyficznego "rybiego" zapachu. Nastepnie makaron przesmazyłam na patelni z której uprzednio zdjęłam warzywa.

5

Następnie do makaronu dorzuciłam te warzywa....

6

... skropiłam olejem sezamowym żeby całość nabrała charakteru orientalnej potrawy.

7

Na koniec sezam i gotowe:-) no i koniecznie coś zielonego - np. zielona cebulka.

8

9

10

11

12

Makaron shirataki z cukinią i pomidorkami
(Visited 333 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *