#kumin

Ilość przepisów: 14
Jajka sadzone na warzywach z kaszą gryczaną i chorizoPorcja jest duża więc albo zjedzcie na dwa razy (ale na zimno to już nie to samo), albo zjedzcie we dwójkę albo zróbcie połowę:-) Ja zjadałam wszystko na raz ale byłam po porządnym wysiłku fizycznym, głodna jak wilk;-))) Spora ilość kuminu i kolendry nadała potrawie bliskowschodni charakter, tak jak lubię.
Warzywa korzenne z chorizo i z kuskusemTo danie, chociaż przywołuje na myśl kuchnię bliskiego wschodu, najlepiej smakuje mi w jesienne i zimowe wieczory. Ale w lecie, kiedy warzywa są świeże, młode, kiedy mimo wszystko chce się coś konkretnego zjeść - polecam właśnie kuskus z warzywami w przyprawach bliskowschodnich. A chorizo to taka dodatkowa rozkosz dla mięsożerców:-) Co ważne w tym daniu: warzywa muszę być al dente, robimy je króciutko!
Chilli con carne – wersja fit z mięsem z indykaChilli con carne to sycące danie na bazie mięsa, fasoli, kukurydzy, popularne w Meksyku. Moja wersja zachowuje smak i aromat tego pysznego dania a nadto jest ono niskokaloryczne. Zachęcam do obejrzenia filmiku (poniżej) i... do gotowania! 🙂
Pulpeciki arabskie w sosie pomidorowym (makaron ryżowy, szparagi)Dla mięsożerców mam rarytasik: pulpeciki arabskie w sosie pomidorowym, zapiekane w piekarniku. Podałam makro dla 1 szt, żeby łatwo było policzyć makro całego dania, które skomponujecie z tymi przepysznymi kuleczkami. Do mięsa wsiekałam czosnek niedźwiedzi, bo akurat jest na niego sezon, ale jak go nie macie to możecie dać szpinak baby albo w ogóle pominąć.