Pulpeciki z indyka w sosie z mleka kokosowego i masła z nerkowców, makaron ryżowy, brokuł

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Fajne danie z orientalnym twistem. Mięso indyka zrobione w pulpeciki z przyprawami kuchni bliskiego wschodu, do tego przepyszny sos z mleka kokosowego i masła z nerkowców - bardzo pyszne sycące danie. Pasuje do tego makaron ryżowy albo ryż. Polecam zrobić od razu więcej, bo to pyszne:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 660
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 25g39%
Węglowodany 64.4g22%
Białko 48.6g98%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 500 g mięsa mielonego z piersi indyka
 150 g makaronu ryżowego
 600 g brokuła
 400 ml mleka kokosowego light (1 puszka)
 30 g masła z nerkowców CASHEW BUTTER od Olimp Sport Nutrition
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżka oleju kokosowego
 20 g orzechów nerkowca
 kumin, kurkuma, kolendra mielona - po 1 łyżeczce, sól, pieprz
 szczypiorek lub zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Mięso wymieszać z przyprawami: kumin, kurkuma, mielona kolendra sól i pieprz - do smaku. Dodać kilka łyżek letniej wody (to ważne, bo mięso indyka jest zwarte i trzeba je rozluźnić, żeby pulpeciki nie były twarde), wyrobić na gładką masę i uformować 18 kulek.

2

Kulki obsmażyć na odrobinie oleju kokosowego, na porządnej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick).

3

Mleko kokosowe, masło z nerkowców i sos sojowy zmiksować (masło jest dość twarde).

4

Pulpeciki przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać sosem z mleka kokosowego i wstawić do piekarnika.

5

180 stopni, około godziny (sos musi się zagęścić).

6

Nerkowce podprażyć na suchej patelni.

7

Makaron ryżowy ugotować.

8

1 porcja to 200 g brokuła, 6 pulpecików i 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem).

9

Całość posypać nerkowcami i koniecznie świeżym szczypiorkiem lub zieloną cebulką.

Składniki

 500 g mięsa mielonego z piersi indyka
 150 g makaronu ryżowego
 600 g brokuła
 400 ml mleka kokosowego light (1 puszka)
 30 g masła z nerkowców CASHEW BUTTER od Olimp Sport Nutrition
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżka oleju kokosowego
 20 g orzechów nerkowca
 kumin, kurkuma, kolendra mielona - po 1 łyżeczce, sól, pieprz
 szczypiorek lub zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Mięso wymieszać z przyprawami: kumin, kurkuma, mielona kolendra sól i pieprz - do smaku. Dodać kilka łyżek letniej wody (to ważne, bo mięso indyka jest zwarte i trzeba je rozluźnić, żeby pulpeciki nie były twarde), wyrobić na gładką masę i uformować 18 kulek.

2

Kulki obsmażyć na odrobinie oleju kokosowego, na porządnej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick).

3

Mleko kokosowe, masło z nerkowców i sos sojowy zmiksować (masło jest dość twarde).

4

Pulpeciki przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać sosem z mleka kokosowego i wstawić do piekarnika.

5

180 stopni, około godziny (sos musi się zagęścić).

6

Nerkowce podprażyć na suchej patelni.

7

Makaron ryżowy ugotować.

8

1 porcja to 200 g brokuła, 6 pulpecików i 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem).

9

Całość posypać nerkowcami i koniecznie świeżym szczypiorkiem lub zieloną cebulką.

Pulpeciki z indyka w sosie z mleka kokosowego i masła z nerkowców, makaron ryżowy, brokuł
(Visited 688 times, 5 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *