Fajne danie z orientalnym twistem. Mięso indyka zrobione w pulpeciki z przyprawami kuchni bliskiego wschodu, do tego przepyszny sos z mleka kokosowego i masła z nerkowców - bardzo pyszne sycące danie. Pasuje do tego makaron ryżowy albo ryż. Polecam zrobić od razu więcej, bo to pyszne:-)
Wielkość porcji 1
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 660
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 25g39%
- Węglowodany 64.4g22%
- Białko 48.6g98%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso wymieszać z przyprawami: kumin, kurkuma, mielona kolendra sól i pieprz - do smaku. Dodać kilka łyżek letniej wody (to ważne, bo mięso indyka jest zwarte i trzeba je rozluźnić, żeby pulpeciki nie były twarde), wyrobić na gładką masę i uformować 18 kulek.
Kulki obsmażyć na odrobinie oleju kokosowego, na porządnej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick).
Mleko kokosowe, masło z nerkowców i sos sojowy zmiksować (masło jest dość twarde).
Pulpeciki przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać sosem z mleka kokosowego i wstawić do piekarnika.
180 stopni, około godziny (sos musi się zagęścić).
Nerkowce podprażyć na suchej patelni.
Makaron ryżowy ugotować.
1 porcja to 200 g brokuła, 6 pulpecików i 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem).
Całość posypać nerkowcami i koniecznie świeżym szczypiorkiem lub zieloną cebulką.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso wymieszać z przyprawami: kumin, kurkuma, mielona kolendra sól i pieprz - do smaku. Dodać kilka łyżek letniej wody (to ważne, bo mięso indyka jest zwarte i trzeba je rozluźnić, żeby pulpeciki nie były twarde), wyrobić na gładką masę i uformować 18 kulek.
Kulki obsmażyć na odrobinie oleju kokosowego, na porządnej patelni (najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick).
Mleko kokosowe, masło z nerkowców i sos sojowy zmiksować (masło jest dość twarde).
Pulpeciki przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać sosem z mleka kokosowego i wstawić do piekarnika.
180 stopni, około godziny (sos musi się zagęścić).
Nerkowce podprażyć na suchej patelni.
Makaron ryżowy ugotować.
1 porcja to 200 g brokuła, 6 pulpecików i 50 g makaronu (waga przed ugotowaniem).
Całość posypać nerkowcami i koniecznie świeżym szczypiorkiem lub zieloną cebulką.