To danie, chociaż przywołuje na myśl kuchnię bliskiego wschodu, najlepiej smakuje mi w jesienne i zimowe wieczory. Ale w lecie, kiedy warzywa są świeże, młode, kiedy mimo wszystko chce się coś konkretnego zjeść - polecam właśnie kuskus z warzywami w przyprawach bliskowschodnich. A chorizo to taka dodatkowa rozkosz dla mięsożerców:-) Co ważne w tym daniu: warzywa muszę być al dente, robimy je króciutko!
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 516
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 21.2g33%
- Węglowodany 60.3g21%
- Białko 22g44%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystko robimy w tempie, żeby nie przegotować warzyw.
Chorizo przesmażyć z cebulką i czosnkiem na suchej patelni.
Dodać warzywa korzenne: marchewkę, selera i pietruszkę. Dodać suche przyprawy.
Teraz dodać oliwki, można dać kilka łyżek wody, poddusić 2-3 minuity.
Dodać pora...
... świeżą kolendrę. I zdjemujemy z ognia!
Kuskus zalać wrzącą wodą (1 cm ponad kuskus), odrobinę posolić i przykryć, Odczekać 5 minut, następnie widelcem rozdrobnić i wyłożyć na środek talerza.
Dookoła poukładać warzywa...
posypać pistacjami i świeżą kolendrą
Składniki
Sposób przygotowania
Wszystko robimy w tempie, żeby nie przegotować warzyw.
Chorizo przesmażyć z cebulką i czosnkiem na suchej patelni.
Dodać warzywa korzenne: marchewkę, selera i pietruszkę. Dodać suche przyprawy.
Teraz dodać oliwki, można dać kilka łyżek wody, poddusić 2-3 minuity.
Dodać pora...
... świeżą kolendrę. I zdjemujemy z ognia!
Kuskus zalać wrzącą wodą (1 cm ponad kuskus), odrobinę posolić i przykryć, Odczekać 5 minut, następnie widelcem rozdrobnić i wyłożyć na środek talerza.
Dookoła poukładać warzywa...
posypać pistacjami i świeżą kolendrą