Ser zapiekany w cieście filo, podany na duszonym szpinaku

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Z ciasta filo też można zrobić nie tylko pyszny ale też wysokoproteinowy, odżywczy posiłek. Polecam na kolację, najlepiej na ciepło. Chociaż odgrzewane w mikrofali tez jest niezłe:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 332
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 14.1g22%
Węglowodany 23.1g8%
Białko 27g54%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 płaty ciasta filo
 150 g sera sałatkowego (może być inny twardy ser solankowy)
 1 miarka odżywki białkowej od Olimp Sport Nutrition (smak neutralny)
 100 g skyru (2/3 małego opakowania)
 1 jajko
 10 g roztopionego masła
 250 g szpinaku baby
 15 g czosnku (3 ząbki)
 sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypiorek

Sposób przygotowania

1

Płat ciasta filo rozłożyć, posmarować roztopionym masłem, na to ułożyć drugi płat ciasta.

2

Ser, skyr, jajko, szczypiorek, odżywkę białkową (neutralny smak od Olimp Sport Nutrition), sól, pierz wymieszać rozdrabniając twardy ser widelcem.

3

Masę serową wyłożyć na ciasto....

4

... zwinąć w rulon a rulon ułożyć w "ślimaka" na tortownicy (na zdjęciu są dwa ślimaki - drugi z kaszanką - nie policzony do makro). Posmarować wierzch resztą roztopionego masła.

5

Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach

6

Szpinak udusić na patelni bez tłuszczu z czosnkiem pokrojonym w plasterki, solą i gałką muszkatołową.

7

Na talerz wyłożyć 1/3 szpinaku, na to 1/3 rulonu z serem i gotowe:-)

Składniki

 2 płaty ciasta filo
 150 g sera sałatkowego (może być inny twardy ser solankowy)
 1 miarka odżywki białkowej od Olimp Sport Nutrition (smak neutralny)
 100 g skyru (2/3 małego opakowania)
 1 jajko
 10 g roztopionego masła
 250 g szpinaku baby
 15 g czosnku (3 ząbki)
 sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypiorek

Sposób przygotowania

1

Płat ciasta filo rozłożyć, posmarować roztopionym masłem, na to ułożyć drugi płat ciasta.

2

Ser, skyr, jajko, szczypiorek, odżywkę białkową (neutralny smak od Olimp Sport Nutrition), sól, pierz wymieszać rozdrabniając twardy ser widelcem.

3

Masę serową wyłożyć na ciasto....

4

... zwinąć w rulon a rulon ułożyć w "ślimaka" na tortownicy (na zdjęciu są dwa ślimaki - drugi z kaszanką - nie policzony do makro). Posmarować wierzch resztą roztopionego masła.

5

Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach

6

Szpinak udusić na patelni bez tłuszczu z czosnkiem pokrojonym w plasterki, solą i gałką muszkatołową.

7

Na talerz wyłożyć 1/3 szpinaku, na to 1/3 rulonu z serem i gotowe:-)

Ser zapiekany w cieście filo, podany na duszonym szpinaku
(Visited 620 times, 4 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *