Szakszuka z pieczarkami i sezamem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Śniadanie pewniak: smakuje każdemu, można zrobić praktycznie ze wszystkim i nawet jeżeli odbiega od ortodoksyjnej "shakshouki", to i tak jest pysznie, zdrowo i ładnie. W ogóle dania zjadane wprost z patelni, jednoporcjowe są super:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 404
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 23.8g37%
Węglowodany 27.7g10%
Białko 22.6g46%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 jajka
 115 g pieczarek
 75 g cebuli
 10 g czosnku (2 ząbki)
 255 g pomidory (lima)
 50 g papryka czerwona
 1 łyżka oliwy truflowej
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżka slodkiej, mielonej papryki
 sól, pieprz, świeże zioła: szczypiorek, pietruszka

Sposób przygotowania

1

Pieczarki warto wybrać małe, tak żeby je podsmażyć w całości lub w połówkach. Na patelnię trzeba od razu wlać oliwę truflową i sos sojowy.

2

Dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w plasterkach.

3

Jak cebulka zmięknie a pieczarki nabiorą złotego koloru, dodajemy paprykę...

4

... i pomidory pokrojone w kostkę, Fajnie jak to są pomidory mięsiste a nie wodniste. Ja lubię te podłużne np. lima.

5

Dodać sól (ostrożnie, bob sos sojowy jest słony!), słodką paprykę i pieprz. Ja od razu dorzuciałam szczypiorek.

6

Jak odparuje nadmiar płynu, wbijcie jajka...

7

... zmniejszcie ogień i przykryjcie

8

Kontrolujcie stopień ścięcia jajka: białko ma być ścięte ale żółtko płynne.

9

Na końcu posypcie sezamem jasnym, czarnym i natką pietruszki lub kolendrą lub co kto lubi:-)

Składniki

 2 jajka
 115 g pieczarek
 75 g cebuli
 10 g czosnku (2 ząbki)
 255 g pomidory (lima)
 50 g papryka czerwona
 1 łyżka oliwy truflowej
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżka slodkiej, mielonej papryki
 sól, pieprz, świeże zioła: szczypiorek, pietruszka

Sposób przygotowania

1

Pieczarki warto wybrać małe, tak żeby je podsmażyć w całości lub w połówkach. Na patelnię trzeba od razu wlać oliwę truflową i sos sojowy.

2

Dorzucamy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w plasterkach.

3

Jak cebulka zmięknie a pieczarki nabiorą złotego koloru, dodajemy paprykę...

4

... i pomidory pokrojone w kostkę, Fajnie jak to są pomidory mięsiste a nie wodniste. Ja lubię te podłużne np. lima.

5

Dodać sól (ostrożnie, bob sos sojowy jest słony!), słodką paprykę i pieprz. Ja od razu dorzuciałam szczypiorek.

6

Jak odparuje nadmiar płynu, wbijcie jajka...

7

... zmniejszcie ogień i przykryjcie

8

Kontrolujcie stopień ścięcia jajka: białko ma być ścięte ale żółtko płynne.

9

Na końcu posypcie sezamem jasnym, czarnym i natką pietruszki lub kolendrą lub co kto lubi:-)

Szakszuka z pieczarkami i sezamem
(Visited 1 494 times, 13 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *