Ryż z piersią indyka w bliskowschodnich przyprawach – turbo proteinowe danie

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji2 porcje

Ryż z indykiem to jedno z ulubionych połączeń osób intensywnie trenujących na siłowniach. I ja to rozumiem, bo to pyszne i pożywne połączenie. Ja dołożyłam trochę orientu do tego zestawu i wyszło znakomite "risotto", dobre tak samo na świeżo jak i zapakowane do pudełka i odgrzane w pracy:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 2


Ilość na porcję
Ilość kalorii 495
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 4.2g7%
Węglowodany 45.2g16%
Białko 68.3g137%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 175 g ryżu (1 szklanka - waga przed ugotowaniem)
 1,50 szklanki wody
 400 g polędwiczek z piersi indyka
 1 łyżeczek jasnego sezamu
 0,50 łyżeczek kurkumy
 1 łyżeczek słodkiej papryki
 0,50 łyżeczek mielonej kolendry
 0,50 łyżeczek kuminu
 1 ząbki czosnku
 suszona kolendra, sól, pieprz cayenne lub chilli

Sposób przygotowania

1

Mięso indyka pokroić na mniejsze kawałki, czosnek pokroić w plasterki i wszystko krótko uprażyć w granitowym garnku albo innym z powłoka non-stick.

2

Dorzucić pozostałe przyprawy, sezam...

3

... i słodką paprykę mieloną, wymieszać, ciągle na dużym ogniu....

4

Teraz dodać ryż (nie płukam go wcześniej), sól, ewentualnie pieprz lub chilli

5

i wszystko porządnie przesmażyć, ciągle mieszając.

6

Wlać wodę - ok 2,5 szklanki, zmniejszyć ogień na najmniejszy, przykryć i nie mieszając czekać cierpliwie....

7

... aż ryż wchłonie całą wodę.

Składniki

 175 g ryżu (1 szklanka - waga przed ugotowaniem)
 1,50 szklanki wody
 400 g polędwiczek z piersi indyka
 1 łyżeczek jasnego sezamu
 0,50 łyżeczek kurkumy
 1 łyżeczek słodkiej papryki
 0,50 łyżeczek mielonej kolendry
 0,50 łyżeczek kuminu
 1 ząbki czosnku
 suszona kolendra, sól, pieprz cayenne lub chilli

Sposób przygotowania

1

Mięso indyka pokroić na mniejsze kawałki, czosnek pokroić w plasterki i wszystko krótko uprażyć w granitowym garnku albo innym z powłoka non-stick.

2

Dorzucić pozostałe przyprawy, sezam...

3

... i słodką paprykę mieloną, wymieszać, ciągle na dużym ogniu....

4

Teraz dodać ryż (nie płukam go wcześniej), sól, ewentualnie pieprz lub chilli

5

i wszystko porządnie przesmażyć, ciągle mieszając.

6

Wlać wodę - ok 2,5 szklanki, zmniejszyć ogień na najmniejszy, przykryć i nie mieszając czekać cierpliwie....

7

... aż ryż wchłonie całą wodę.

Ryż z piersią indyka w bliskowschodnich przyprawach – turbo proteinowe danie
(Visited 3 661 times, 74 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *