Chilli con carne – wersja fit z mięsem z indyka

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , , , , Wybierz ilość porcji22 porcje

Chilli con carne to sycące danie na bazie mięsa, fasoli, kukurydzy, popularne w Meksyku. Moja wersja zachowuje smak i aromat tego pysznego dania a nadto jest ono niskokaloryczne. Zachęcam do obejrzenia filmiku (poniżej) i... do gotowania! 🙂

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 100 g

Ilość porcji 22


Ilość na porcję
Ilość kalorii 109
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.7g3%
Węglowodany 6.2g3%
Białko 16.4g33%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 820 g polędwiczki z piersi indyka (2 opk. z Lidla)
 800 g gulasz z udźca indyka (2 opk. z Lidla)
 24 g czosnku (5-6 ząbków)
 1 papryka zółta
 2 papryki czerwone
 8 papryczek padron (małe, zielone)
 2 średnie cebule (ok. 200 g)
 400 g fasoli czerwonej (cała puszka wraz z zalewą)
 240 g kukurydza z puszki (po odsączeniu)
 50 g przecieru pomidorowego (2 łyżki)
 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
 6 suszonych pomidorów (nie z oleju)
 przyprawy: 2 listki laurowe, 2 łyzki słodkiej papryki, 1 łyżka papryki wędzonej, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1 łyżka oregano, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
 sos sojowy - do smaku

Sposób przygotowania

1

Warto sobie zgromadzić wszystkie składniki, bo jest ich sporo i wszystkie są ważne.

2

Obejrzyjcie filmik w którym pokazuję krok po kroku jak zrobić to pyszne danie w mojej wersji fit.

3

Z ryżem smakuje doskonale, z plackami kukurydzianymi chilli con carne będzie Wam smakowało jak w Meksyku, świetnie komponuje się też z plackami tortilli albo z pieczywem typu pita.

Składniki

 820 g polędwiczki z piersi indyka (2 opk. z Lidla)
 800 g gulasz z udźca indyka (2 opk. z Lidla)
 24 g czosnku (5-6 ząbków)
 1 papryka zółta
 2 papryki czerwone
 8 papryczek padron (małe, zielone)
 2 średnie cebule (ok. 200 g)
 400 g fasoli czerwonej (cała puszka wraz z zalewą)
 240 g kukurydza z puszki (po odsączeniu)
 50 g przecieru pomidorowego (2 łyżki)
 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
 6 suszonych pomidorów (nie z oleju)
 przyprawy: 2 listki laurowe, 2 łyzki słodkiej papryki, 1 łyżka papryki wędzonej, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1 łyżka oregano, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
 sos sojowy - do smaku

Sposób przygotowania

1

Warto sobie zgromadzić wszystkie składniki, bo jest ich sporo i wszystkie są ważne.

2

Obejrzyjcie filmik w którym pokazuję krok po kroku jak zrobić to pyszne danie w mojej wersji fit.

3

Z ryżem smakuje doskonale, z plackami kukurydzianymi chilli con carne będzie Wam smakowało jak w Meksyku, świetnie komponuje się też z plackami tortilli albo z pieczywem typu pita.

Chilli con carne – wersja fit z mięsem z indyka
(Visited 1 182 times, 7 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *