Jajka sadzone na warzywach z kaszą gryczaną i chorizo

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Porcja jest duża więc albo zjedzcie na dwa razy (ale na zimno to już nie to samo), albo zjedzcie we dwójkę albo zróbcie połowę:-) Ja zjadałam wszystko na raz ale byłam po porządnym wysiłku fizycznym, głodna jak wilk;-))) Spora ilość kuminu i kolendry nadała potrawie bliskowschodni charakter, tak jak lubię.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 615
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.4g35%
Węglowodany 75.7g26%
Białko 33.6g68%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g ugotowanej kaszy gryczanej (niepalona)
 2 jajka
 40 g chorizo picante
 15 g czosnku (3 ząbki)
 120 g fasoli szparagowej
 180 g pomidora
 150 g cebuli
 120 g cukinii
 80 g pieczarek
 kumin, kolendra, słodka papryka, sól, pieprz
 ulubiona świeża zielenina w dużej ilości

Sposób przygotowania

1

Chorizo, czosnek (plasterki) i cebulę (półtalarki) przesmażyć na suchej patelni.

2

Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki...

3

... pokrojoną w większe kawałki cukinię...

4

I pokrojonego pomidora. Doprawić słodką papryką, solą pieprzem, dodać kumin i mieloną kolendrę.

5

Chwilę dusić i dodać fasolkę szparagową, na największym ogniu zredukować.

6

Dodać sporą garść zieleniny...

7

... i ugotowana kaszę gryczaną.

8

Teraz wbić jajka, zmniejszyć ogień i przykryć kontrolując stopień ścięcia białka.

9

Idealnie, gdy żółtko pozostaje płynne.

Składniki

 100 g ugotowanej kaszy gryczanej (niepalona)
 2 jajka
 40 g chorizo picante
 15 g czosnku (3 ząbki)
 120 g fasoli szparagowej
 180 g pomidora
 150 g cebuli
 120 g cukinii
 80 g pieczarek
 kumin, kolendra, słodka papryka, sól, pieprz
 ulubiona świeża zielenina w dużej ilości

Sposób przygotowania

1

Chorizo, czosnek (plasterki) i cebulę (półtalarki) przesmażyć na suchej patelni.

2

Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki...

3

... pokrojoną w większe kawałki cukinię...

4

I pokrojonego pomidora. Doprawić słodką papryką, solą pieprzem, dodać kumin i mieloną kolendrę.

5

Chwilę dusić i dodać fasolkę szparagową, na największym ogniu zredukować.

6

Dodać sporą garść zieleniny...

7

... i ugotowana kaszę gryczaną.

8

Teraz wbić jajka, zmniejszyć ogień i przykryć kontrolując stopień ścięcia białka.

9

Idealnie, gdy żółtko pozostaje płynne.

Jajka sadzone na warzywach z kaszą gryczaną i chorizo
(Visited 389 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *