Tagliatelle (z suszonymi pomidorami), pierś indyka i pimiento del piquillo

Oceń przepisKategoriaTagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Kupuję czasem smakowe makarony, szpinakowe, z suszonymi pomidorami, z burakiem... Ale poza tym, że ładnie wyglądają w daniu, zupełnie nie przekonują mnie smakiem. No ale jak już kupię to zjadam i wtedy kombinuję z kolorami w daniu. Do dzisiejszego "pomidorowego"makaronu dodałam pieczoną pierś indyka (duuuużo białka) i zielona część pora oraz paprykę "pimiento del piquillo" - kupuję gotowe w słoiczkach, pyszne, słodkie papryczki z Navarry w zalewie. Fajne połączenie kolorów i tekstur. Całość dobrze smakuje no i przede wszystkim ma mało kalorii jak na tę ilość białka.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 491
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 4.5g7%
Węglowodany 52.6g18%
Białko 59.2g119%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 150 g piersi indyka upieczonej w rękawie
 50 g makaronu tagliatelle z suszonymi pomidorami (waga przed ugotowaniem)
 60 g pora (zielona część)
 10 g czosnku
 100 g papryczek w zalewie (pimiento del piquillo np. z Lidla)
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Pierś indyka upiekłam w rękawie: najpierw zamarynowałam na sucho (czyli obtoczyłam w mieszance soli, granulowanego czosnku i pieprzu), włożyłam do rękawa, szczelnie zamknęłam klipsami z obydwu stron, rękaw umieściłam w naczyniu żaroodpornym i tak piekłam w temperaturze ok. 230 stopni przez 30 minut a potem jeszcze 30 minut w 180 stopniach.
Z piersi o wadze 1110 g po upieczeniu zostało 830 g. Zgromadzony w rękawie sos użyłam do przygotowania zupy:-)

2

Pora z czosnkiem przesmażyłam krótko, dorzuciłam ugotowany makaron.

3

Złożyłam danie:-)

4

5

Składniki

 150 g piersi indyka upieczonej w rękawie
 50 g makaronu tagliatelle z suszonymi pomidorami (waga przed ugotowaniem)
 60 g pora (zielona część)
 10 g czosnku
 100 g papryczek w zalewie (pimiento del piquillo np. z Lidla)
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Pierś indyka upiekłam w rękawie: najpierw zamarynowałam na sucho (czyli obtoczyłam w mieszance soli, granulowanego czosnku i pieprzu), włożyłam do rękawa, szczelnie zamknęłam klipsami z obydwu stron, rękaw umieściłam w naczyniu żaroodpornym i tak piekłam w temperaturze ok. 230 stopni przez 30 minut a potem jeszcze 30 minut w 180 stopniach.
Z piersi o wadze 1110 g po upieczeniu zostało 830 g. Zgromadzony w rękawie sos użyłam do przygotowania zupy:-)

2

Pora z czosnkiem przesmażyłam krótko, dorzuciłam ugotowany makaron.

3

Złożyłam danie:-)

4

5

Tagliatelle (z suszonymi pomidorami), pierś indyka i pimiento del piquillo
(Visited 310 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *