#brokuł

Ilość przepisów: 27
Shirataki z groszkiem i pieczarkami łosoś wędzony na gorąco, brokułPyszne i lekkie połączenie łososia z groszkiem, pieczarkami i brokułem a makaron shirataki jest tu wypełniaczem. Nie ma drugiego tak niskokalorycznego produktu, który tak znakomicie przyjmuje smaki. Okazuje się, że makaron shirataki świetnie smakuje nie tylko w daniach inspirowanych dalekim wschodem (pochodzi z Japonii). Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii. Shirataki występuje w różnych postaciach: fettuccine, tagliatelle, penne, spaghetti. Jego przygotowanie jest proste. Zazwyczaj sprzedawany jest w szczelnych torebkach, zanurzony w specjalnym płynie. Po wyciągnięciu makaronu wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub (lepiej) przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Shirataki produkuje kilka firm, z mojego doświadczenia wynika, że nie warto wybierać najtańszego, aczkolwiek np.ten z Biedronki jest całkiem smaczny.
Tarta brokułowo-kolendrowa (bez spodu)Tarty bez spodu są nie tylko mniej kaloryczne, ale również szybciej się je przygotowuje. Brokuł to świetne warzywo, samo w sobie jest smaczne (robiłam już tarty z brokuła) ale można je z powodzeniem podkręcić. Tym razem dorzuciłam sporą ilość świeżej kolendry, którą uwielbiam. Spróbujcie sami:-)
Krem z pora, ziemniaka, czosnku i resztek brokułaZupa -krem to świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Mi najczęściej zostaje biała część pora i "ogonki" brokuła lub kalafiora. Szkoda wyrzucać skoro maja tyle smaku i można je z powodzeniem wykorzystać w pysznej zupie.
Zapiekanka z brokuła i groszku z mozarellą lightPrawdziwa pychota dla wegetarian i nie tylko! Moc zielonego i mało kalorii w zapiekance z brokułem, groszkiem i mozarellą. Bez mąki, na wytrawnie - znakomita propozycja na przekąskę, do kanapki, na lunch - wypróbujcie koniecznie.
Syrniki na wytrawnie z chorizo i brokułemKiedy został Ci twaróg i nie masz ochoty na kluski leniwe, twarożek czy naleśniki z serem, proponuję syrniki na wytrawnie. Przygotowanie zajmie Wam kilka minut, można je zjeść z warzywami, jako dodatek do gulaszu albo połączyć w jednym daniu z chorizo i brokułem. Szybkie, proste, smaczne, sycące danie z dużą porcją białka.
Makaron ryżowy z indykiem, chorizo i brokułemDanie z resztek może być pyszne i pożywne. Np. nóżka/trzonek brokuła - zazwyczaj się go wyrzuca, bo jest twardy i łykowaty ale ja go wykorzystuje nie tylko do zup-kremów ale również do innych potraw. Wystarczy obrać w wierzchniej warstwy, pokroić i można ugotować, upiec - co kto lubi. W smaku przypomina bardziej kalarepę niż brokuła. Połączyłam go z chudym indykiem, chorizo i makaronem ryżowym. Wyszło przepysznie.
Gulasz z wołowego udźca z kaszą pęczak i brokułemPrzepyszne, rozpływające się wołowe mięsko, z pełnego smaku udźca do tego pęczak i piękny, zielony brokuł. To moja propozycja na obiad i to nie jeden, bo gulasz zrobiłam 1,35 kg więc został zamrożony w porcjach i będę się nim delektować jeszcze czas jakiś:-)