Zupa -krem to świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Mi najczęściej zostaje biała część pora i "ogonki" brokuła lub kalafiora. Szkoda wyrzucać skoro maja tyle smaku i można je z powodzeniem wykorzystać w pysznej zupie.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 3
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 207
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 6.1g10%
- Węglowodany 34.7g12%
- Białko 4.4g9%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Białą część pora pokroić z grubsza, podprażyć.
Zalać bulionem, dodać czosnek, trzonki brokuła (trzeba je obrać z wierzchnie, zdrewniałej warstwy - jak szparagi)...
...ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, doprawić solą i ugotować do miękkości.
Zblendować.
Ja doprawiłam olejem sezamowym, który uwielbiam za jego wyrazisty smak.
Całość posypałam świeżo zmielonym pieprzem i zieloną cebulką.
Składniki
Sposób przygotowania
Białą część pora pokroić z grubsza, podprażyć.
Zalać bulionem, dodać czosnek, trzonki brokuła (trzeba je obrać z wierzchnie, zdrewniałej warstwy - jak szparagi)...
...ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, doprawić solą i ugotować do miękkości.
Zblendować.
Ja doprawiłam olejem sezamowym, który uwielbiam za jego wyrazisty smak.
Całość posypałam świeżo zmielonym pieprzem i zieloną cebulką.