Krem z pora, ziemniaka, czosnku i resztek brokuła

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , Wybierz ilość porcji3 porcje

Zupa -krem to świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Mi najczęściej zostaje biała część pora i "ogonki" brokuła lub kalafiora. Szkoda wyrzucać skoro maja tyle smaku i można je z powodzeniem wykorzystać w pysznej zupie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 3


Ilość na porcję
Ilość kalorii 207
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 6.1g10%
Węglowodany 34.7g12%
Białko 4.4g9%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 150 g pora (biała część)
 30 g czosnku (6 ząbków)
 280 g ziemniaków (2 większe)
 55 g nóżek brokuła
 15 g oleju sezamowego
 900 g bulionu domowego
 pieprz, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Białą część pora pokroić z grubsza, podprażyć.

2

Zalać bulionem, dodać czosnek, trzonki brokuła (trzeba je obrać z wierzchnie, zdrewniałej warstwy - jak szparagi)...

3

...ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, doprawić solą i ugotować do miękkości.

4

Zblendować.

5

Ja doprawiłam olejem sezamowym, który uwielbiam za jego wyrazisty smak.

6

Całość posypałam świeżo zmielonym pieprzem i zieloną cebulką.

Składniki

 150 g pora (biała część)
 30 g czosnku (6 ząbków)
 280 g ziemniaków (2 większe)
 55 g nóżek brokuła
 15 g oleju sezamowego
 900 g bulionu domowego
 pieprz, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Białą część pora pokroić z grubsza, podprażyć.

2

Zalać bulionem, dodać czosnek, trzonki brokuła (trzeba je obrać z wierzchnie, zdrewniałej warstwy - jak szparagi)...

3

...ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, doprawić solą i ugotować do miękkości.

4

Zblendować.

5

Ja doprawiłam olejem sezamowym, który uwielbiam za jego wyrazisty smak.

6

Całość posypałam świeżo zmielonym pieprzem i zieloną cebulką.

Krem z pora, ziemniaka, czosnku i resztek brokuła
(Visited 451 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *