Kiedy został Ci twaróg i nie masz ochoty na kluski leniwe, twarożek czy naleśniki z serem, proponuję syrniki na wytrawnie. Przygotowanie zajmie Wam kilka minut, można je zjeść z warzywami, jako dodatek do gulaszu albo połączyć w jednym daniu z chorizo i brokułem. Szybkie, proste, smaczne, sycące danie z dużą porcją białka.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 502
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 22.2g35%
- Węglowodany 43.8g15%
- Białko 34.9g70%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Z podanej ilości wyjdą trzy syrniki. Można je zjeść na słodko lub na wytrawnie. Ja 2 zjadłam na obiad a 1 został na deser:-)
100 g chudego twarogu, 1 jajko i 30 g semoliny - zagnieść ciasto, uformować 3 placuszki.
Podzielić na 3 części i uformować placuszki.
Patelnię spryskać tłuszczem w sprayu, wyłożyć na gorącą placuszki i przykryć. W połowie czasu odwrócić na drugą stronę.
Chorizo pokroić w drobne słupki...
... i przesmażyć na suchej patelni aż się wytopi tłuszcz.
Gotowe syrniki (moja porcja to 2 sztuki) polać tłuszczem spod chorizo.
Danie posypać zieloną cebulką:-)
Składniki
Sposób przygotowania
Z podanej ilości wyjdą trzy syrniki. Można je zjeść na słodko lub na wytrawnie. Ja 2 zjadłam na obiad a 1 został na deser:-)
100 g chudego twarogu, 1 jajko i 30 g semoliny - zagnieść ciasto, uformować 3 placuszki.
Podzielić na 3 części i uformować placuszki.
Patelnię spryskać tłuszczem w sprayu, wyłożyć na gorącą placuszki i przykryć. W połowie czasu odwrócić na drugą stronę.
Chorizo pokroić w drobne słupki...
... i przesmażyć na suchej patelni aż się wytopi tłuszcz.
Gotowe syrniki (moja porcja to 2 sztuki) polać tłuszczem spod chorizo.
Danie posypać zieloną cebulką:-)
Nie widzę w przepisie dokładnych proporcji na serniki oraz przypraw, które do nich używasz
Cześć, dziękuję za czujność:-) Na 3 syrniki: 100 g chudego twarogu, 1 jajko, 30 g semoliny. Przepis uzupełniłam. Nie daję żadnych przypraw, można je zjeść na słono lub na słodko. Ale jak wolisz słodkie, to daj po prostu cukier.