Danie z resztek może być pyszne i pożywne. Np. nóżka/trzonek brokuła - zazwyczaj się go wyrzuca, bo jest twardy i łykowaty ale ja go wykorzystuje nie tylko do zup-kremów ale również do innych potraw. Wystarczy obrać w wierzchniej warstwy, pokroić i można ugotować, upiec - co kto lubi. W smaku przypomina bardziej kalarepę niż brokuła. Połączyłam go z chudym indykiem, chorizo i makaronem ryżowym. Wyszło przepysznie.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 606
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 21.6g34%
- Węglowodany 55.6g19%
- Białko 49.8g100%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pierś indyka pokroić w mniejsze kawałki, nóżkę brokuła obrać z twardej i łykowatej wierzchniej warstwy.
Chorizo pokroić w plasterki i przesmażyć na suchej patelni,
Dodać pokrojoną nóżkę brokuła...
... i indyka.
Doprawić solą, podlać łyżką wody, przykryć i dusić ok. 10-15 minut. W tym czasie ugotować makaron ryżowy (gotuje się bardzo krótko).
Wymieszać makaron z zawartością patelni, posypać sezamem i zieloną cebulką.
Składniki
Sposób przygotowania
Pierś indyka pokroić w mniejsze kawałki, nóżkę brokuła obrać z twardej i łykowatej wierzchniej warstwy.
Chorizo pokroić w plasterki i przesmażyć na suchej patelni,
Dodać pokrojoną nóżkę brokuła...
... i indyka.
Doprawić solą, podlać łyżką wody, przykryć i dusić ok. 10-15 minut. W tym czasie ugotować makaron ryżowy (gotuje się bardzo krótko).
Wymieszać makaron z zawartością patelni, posypać sezamem i zieloną cebulką.