Makaron ryżowy z indykiem, chorizo i brokułem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Danie z resztek może być pyszne i pożywne. Np. nóżka/trzonek brokuła - zazwyczaj się go wyrzuca, bo jest twardy i łykowaty ale ja go wykorzystuje nie tylko do zup-kremów ale również do innych potraw. Wystarczy obrać w wierzchniej warstwy, pokroić i można ugotować, upiec - co kto lubi. W smaku przypomina bardziej kalarepę niż brokuła. Połączyłam go z chudym indykiem, chorizo i makaronem ryżowym. Wyszło przepysznie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 606
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21.6g34%
Węglowodany 55.6g19%
Białko 49.8g100%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g makaronu ryżowego (waga przed ugotowaniem)
 150 g mięsa z piersi indyka
 50 g chorizo picante
 120 g brokuła - sama nóżka
 sól, sezam, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Pierś indyka pokroić w mniejsze kawałki, nóżkę brokuła obrać z twardej i łykowatej wierzchniej warstwy.

2

Chorizo pokroić w plasterki i przesmażyć na suchej patelni,

3

Dodać pokrojoną nóżkę brokuła...

4

... i indyka.

5

Doprawić solą, podlać łyżką wody, przykryć i dusić ok. 10-15 minut. W tym czasie ugotować makaron ryżowy (gotuje się bardzo krótko).

6

Wymieszać makaron z zawartością patelni, posypać sezamem i zieloną cebulką.

7

8

Składniki

 50 g makaronu ryżowego (waga przed ugotowaniem)
 150 g mięsa z piersi indyka
 50 g chorizo picante
 120 g brokuła - sama nóżka
 sól, sezam, zielona cebulka

Sposób przygotowania

1

Pierś indyka pokroić w mniejsze kawałki, nóżkę brokuła obrać z twardej i łykowatej wierzchniej warstwy.

2

Chorizo pokroić w plasterki i przesmażyć na suchej patelni,

3

Dodać pokrojoną nóżkę brokuła...

4

... i indyka.

5

Doprawić solą, podlać łyżką wody, przykryć i dusić ok. 10-15 minut. W tym czasie ugotować makaron ryżowy (gotuje się bardzo krótko).

6

Wymieszać makaron z zawartością patelni, posypać sezamem i zieloną cebulką.

7

8

Makaron ryżowy z indykiem, chorizo i brokułem
(Visited 535 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *