Gofry z czosnkiem niedźwiedzim i pieczoną piersią indyka

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 448
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 14.9g23%
Węglowodany 26.1g9%
Białko 50.8g102%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 gofry z czosnkiem niedźwiedzim (przepis niżej)
 1 porcja majonezu z czosnkiem niedźwiedzim
 100 g pieczonej piersi indyka (przepis niżej)
 sezam

Sposób przygotowania

1

Pierś indyka (850 g) zamarynowałam: majonez lekki, skyr, czosnek granulowany, sól i mieszanka przypraw "bruschetta". Mięso wraz z marynatą przełożyłam do rękawa i upiekłam (1 godzina, 180 stopni). Zostawiłam do wystygnięcia, dopiero potem otworzyłam rękaw i mięso przełożyłam do lodówki. Pozostało delikatne i wilgotne.

2

3

4

Po upieczeniu waga piersi to 600 g zatem 100 g to 180 kcal i aż 36 g białka:-)

5

6

Do mojego dania przygotowałam 2 gofry: 1 jajko, 30 g mąki pszennej, duża garść czosnku niedźwiedziego, szczypta sody i soli.

7

8

Gofry trzeba czymś posmarować więc przygotowałam majonez z czosnkiem niedźwiedzim.

9

Zblendowałam: 2 łyżki majonezu lekkiego, 50 g czosnku niedźwiedziego, odrobina soku z cytryny.

10

Do mojego posiłku zużyłam połowę takiego zielonego majonezu.

11

Każdego gofra posmarowałam zielonym majonezem, wyłożyłam kilka listków sałaty.

12

Na każdego gofra położyłam plaster pieczonej piersi indyka i odrobinę majonezu.

13

Całość posypałam jasnym sezemem.

14

Składniki

 2 gofry z czosnkiem niedźwiedzim (przepis niżej)
 1 porcja majonezu z czosnkiem niedźwiedzim
 100 g pieczonej piersi indyka (przepis niżej)
 sezam

Sposób przygotowania

1

Pierś indyka (850 g) zamarynowałam: majonez lekki, skyr, czosnek granulowany, sól i mieszanka przypraw "bruschetta". Mięso wraz z marynatą przełożyłam do rękawa i upiekłam (1 godzina, 180 stopni). Zostawiłam do wystygnięcia, dopiero potem otworzyłam rękaw i mięso przełożyłam do lodówki. Pozostało delikatne i wilgotne.

2

3

4

Po upieczeniu waga piersi to 600 g zatem 100 g to 180 kcal i aż 36 g białka:-)

5

6

Do mojego dania przygotowałam 2 gofry: 1 jajko, 30 g mąki pszennej, duża garść czosnku niedźwiedziego, szczypta sody i soli.

7

8

Gofry trzeba czymś posmarować więc przygotowałam majonez z czosnkiem niedźwiedzim.

9

Zblendowałam: 2 łyżki majonezu lekkiego, 50 g czosnku niedźwiedziego, odrobina soku z cytryny.

10

Do mojego posiłku zużyłam połowę takiego zielonego majonezu.

11

Każdego gofra posmarowałam zielonym majonezem, wyłożyłam kilka listków sałaty.

12

Na każdego gofra położyłam plaster pieczonej piersi indyka i odrobinę majonezu.

13

Całość posypałam jasnym sezemem.

14

Gofry z czosnkiem niedźwiedzim i pieczoną piersią indyka
(Visited 243 times, 3 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *