Podpłomyki – wytrawna przekąska z awokado i łososiem

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Podpłomyki, to bardzo szybki temat: trzy składniki, ogień, patelnia i mamy placuszki. Ja oczywiście preferują wytrawne kompozycje stąd moja propozycja: awokado i łosoś. 4 małe placuszki, to lekkie śniadanie albo fajna przekąska.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 292
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 9g14%
Węglowodany 35.4g12%
Białko 16.1g33%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 40 g mąki pszennej
 1 g drożdży
 35 g awokado (1/4 owocu)
 30 g łososia wędzonego na zimno
 50 g skyru
 plasterek cytryny, sól

Sposób przygotowania

1

Wymieszać mąkę z drożdżami i szczyptą soli, dodać letniej wody tyle, żeby uzyskać konsystencję ciasta do wałkowania.

2

Usmażyć na suchej patelni placuszki. Z podanej ilości wyjdą 4 sztuki (ja smażyłam z podwójnej ilości).

3

Na dwa placuszki ułożyć pokrojone w plasterki awokado...

4

... na dwa inne po łyżeczce skyru (bardziej dietetyczna wersja z jogurtem) albo innego kremowego serka (np.labneh) i plasterku łososia.

5

Można położyć na łososia cieniutki plasterek cytryny (koniecznie wyszorować skórkę i sparzyć!) - będzie ładnie wyglądać.

6

Składniki

 40 g mąki pszennej
 1 g drożdży
 35 g awokado (1/4 owocu)
 30 g łososia wędzonego na zimno
 50 g skyru
 plasterek cytryny, sól

Sposób przygotowania

1

Wymieszać mąkę z drożdżami i szczyptą soli, dodać letniej wody tyle, żeby uzyskać konsystencję ciasta do wałkowania.

2

Usmażyć na suchej patelni placuszki. Z podanej ilości wyjdą 4 sztuki (ja smażyłam z podwójnej ilości).

3

Na dwa placuszki ułożyć pokrojone w plasterki awokado...

4

... na dwa inne po łyżeczce skyru (bardziej dietetyczna wersja z jogurtem) albo innego kremowego serka (np.labneh) i plasterku łososia.

5

Można położyć na łososia cieniutki plasterek cytryny (koniecznie wyszorować skórkę i sparzyć!) - będzie ładnie wyglądać.

6

Podpłomyki – wytrawna przekąska z awokado i łososiem
(Visited 436 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *