Sałata z pieczoną piersią indyka, jajkiem w koszulce, awokado i borówkami

Oceń przepisKategoria, Tagi, , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Upieczona w rękawie pierś indyka to chude, mocno proteinowe mięsko idealne na ciepło i na zimno. Ja przygotowałam sałatkę z pokrojoną cieniutko piersią i bardzo mi smakowała. Ponieważ mięso indyka jest bardzo chude, trzeba dobrze ja zamarynować i piec nie za długo, koniecznie w rękawie, po czym pozwolić mu w tym rękawie ostygnąć.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 403
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21.4g33%
Węglowodany 10g4%
Białko 39g78%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 35 g sałaty (u mnie młode listki)
 1 jajko
 75 g pieczonej piersi indyka
 50 g awokado (1/2 owocu)
 35 g borówek amerykańskich
 2 łyżka dipu z czosnku niedźwiedziego
 czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Pierś indyka (850 g) zamarynowałam: majonez lekki, skyr, czosnek granulowany, sól i mieszanka przypraw "bruschetta". Mięso wraz z marynatą przełożyłam do rękawa i upiekłam (1 godzina, 180 stopni). Zostawiłam do wystygnięcia, dopiero potem otworzyłam rękaw i mięso przełożyłam do lodówki. Pozostało delikatne i wilgotne.

2

3

4

Po upieczeniu waga piersi to 600 g zatem 100 g to 180 kcal i aż 36 g białka:-)

5

6

Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU.

7

Pierś indyka pokroić cienko, wyłożyć na sałatę (u mnie młode listki), dołożyć pokrojone w plastry awokado i borówki amerykańskie.

8

Pośrodku ułożyć jajko w koszulce, ja dodatkowo polałam sałatę dipem z czosnkiem niedźwiedzim (zblendować czosnek niedźwiedzi, skyr, sól, sok z cytryny).

9

Całość posypałam czarnym sezamem.

10

11

Składniki

 35 g sałaty (u mnie młode listki)
 1 jajko
 75 g pieczonej piersi indyka
 50 g awokado (1/2 owocu)
 35 g borówek amerykańskich
 2 łyżka dipu z czosnku niedźwiedziego
 czarny sezam

Sposób przygotowania

1

Pierś indyka (850 g) zamarynowałam: majonez lekki, skyr, czosnek granulowany, sól i mieszanka przypraw "bruschetta". Mięso wraz z marynatą przełożyłam do rękawa i upiekłam (1 godzina, 180 stopni). Zostawiłam do wystygnięcia, dopiero potem otworzyłam rękaw i mięso przełożyłam do lodówki. Pozostało delikatne i wilgotne.

2

3

4

Po upieczeniu waga piersi to 600 g zatem 100 g to 180 kcal i aż 36 g białka:-)

5

6

Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU.

7

Pierś indyka pokroić cienko, wyłożyć na sałatę (u mnie młode listki), dołożyć pokrojone w plastry awokado i borówki amerykańskie.

8

Pośrodku ułożyć jajko w koszulce, ja dodatkowo polałam sałatę dipem z czosnkiem niedźwiedzim (zblendować czosnek niedźwiedzi, skyr, sól, sok z cytryny).

9

Całość posypałam czarnym sezamem.

10

11

Sałata z pieczoną piersią indyka, jajkiem w koszulce, awokado i borówkami
(Visited 405 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *