Upieczona w rękawie pierś indyka to chude, mocno proteinowe mięsko idealne na ciepło i na zimno. Ja przygotowałam sałatkę z pokrojoną cieniutko piersią i bardzo mi smakowała. Ponieważ mięso indyka jest bardzo chude, trzeba dobrze ja zamarynować i piec nie za długo, koniecznie w rękawie, po czym pozwolić mu w tym rękawie ostygnąć.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 403
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 21.4g33%
- Węglowodany 10g4%
- Białko 39g78%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Pierś indyka (850 g) zamarynowałam: majonez lekki, skyr, czosnek granulowany, sól i mieszanka przypraw "bruschetta". Mięso wraz z marynatą przełożyłam do rękawa i upiekłam (1 godzina, 180 stopni). Zostawiłam do wystygnięcia, dopiero potem otworzyłam rękaw i mięso przełożyłam do lodówki. Pozostało delikatne i wilgotne.
Po upieczeniu waga piersi to 600 g zatem 100 g to 180 kcal i aż 36 g białka:-)
Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU.
Pierś indyka pokroić cienko, wyłożyć na sałatę (u mnie młode listki), dołożyć pokrojone w plastry awokado i borówki amerykańskie.
Pośrodku ułożyć jajko w koszulce, ja dodatkowo polałam sałatę dipem z czosnkiem niedźwiedzim (zblendować czosnek niedźwiedzi, skyr, sól, sok z cytryny).
Całość posypałam czarnym sezamem.
Składniki
Sposób przygotowania
Pierś indyka (850 g) zamarynowałam: majonez lekki, skyr, czosnek granulowany, sól i mieszanka przypraw "bruschetta". Mięso wraz z marynatą przełożyłam do rękawa i upiekłam (1 godzina, 180 stopni). Zostawiłam do wystygnięcia, dopiero potem otworzyłam rękaw i mięso przełożyłam do lodówki. Pozostało delikatne i wilgotne.
Po upieczeniu waga piersi to 600 g zatem 100 g to 180 kcal i aż 36 g białka:-)
Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU.
Pierś indyka pokroić cienko, wyłożyć na sałatę (u mnie młode listki), dołożyć pokrojone w plastry awokado i borówki amerykańskie.
Pośrodku ułożyć jajko w koszulce, ja dodatkowo polałam sałatę dipem z czosnkiem niedźwiedzim (zblendować czosnek niedźwiedzi, skyr, sól, sok z cytryny).
Całość posypałam czarnym sezamem.