Archives Pomysł na śniadanie

Pieczywo proteinowe z jajkiem w koszulce i z awokado, liście rzodkiewki na gorąco z pistacjami, pieczarki i rzodkiewka

W moim posiłku wykorzystałam rzodkiewkę wraz z liśćmi. Okazuje się, że wychodzi z nich nie tylko pyszne pesto, ale również doskonale smakują jako warzywko z patelni, na gorąco. Z kilku innych składników zrobiłam super smaczną kompozycję, pełną zdrowych tłuszczy, białka i pięknie wyglądającą.

Czytaj więcej

Marynowane tofu z patelni, papryka, por, pieczarki w przyprawach bliskowschodnich

Jeżeli nie przepadacie za tofu, to być może dlatego, że nie próbowaliście marynowanego tofu. Polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na przykład z warzywami z patelni – papryka, por i pieczarki dostępne są cały rok, świetnie smakują na ciepło. Danie doprawiłam bliskowschodnimi smakami mielonych ziaren kolendry i kuminu. Pysznie i sycąco, z porządną porcją wegańskiego białka.

Czytaj więcej

Wegańskie śniadanie na ciepło z awokado i pieczywem proteinowym

Pieczarki, cukinia, por często są obecne w mojej kuchni, bo maja mało kalorii, więc są świetnym uzupełnieniem posiłków i wypełnieniem talerza. Pieczarki w sosie sojowym nabierają pięknego, złotego koloru i smaku, cukinie można przyprawić na wiele sposób, bo sama w sobie jest raczej neutralna smakowo, a por – zwłaszcza ta zielona część – z dodatkiem czosnku, krótko zrobiony na patelni, jest pyszny. Dorzyciłampo0rcję zdrowych tłuszczy w postaci awokado. Awokado kupuję zawsze w odmianie Haas – rzadziej zdarza się, że jest zepsute. Zaglądajcie pod ogonek: jak jest zielony – jest niedojrzałe, jak jest żółty lub zielono-żółty – jest dojrzałe, brązowy kolor to jest mocno dojrzałe – trzeba zjeść natychmiast, a jak jest biały nalot pod ogonkiem – jest zepsute, do wyrzucenia. Niedojrzałe jak poleży w domu, w cieple – dojrzeje.

Czytaj więcej

Tuńczyk w sosie własnym z warzywami na ciepło, czarnym ryżem, cieciorką i awokado

Często robię sobie takie kombinowane talerze z różnymi składnikami, na które akurat mam ochotę. Warzywa na ciepło fajnie się łączą niemal ze wszystkim, tuńczyka w puszce chyba każdy ma w domowej spiżarni a czarny ryż nie dość że smaczny to jeszcze pięknie wygląda i pachnie więc warto go włączyć do swojej diety. Takie talerze mają tę zaletę, że bardzo łatwo jest policzyć ile kalorii mamy w posiłku, ile w nim jest białka itd. Dla osób na redukcji albo tych aktywnych fizycznie to szczególnie istotne.

Czytaj więcej

Wegańskie śniadanie z awokado, szpinakiem, papryką i pieczarkami

Zazwyczaj jadam śniadania na ciepło. Wbrew pozorom przygotowanie takiego śniadania nie zajmuje wiele czasu. I nie chodzi o to, żeby zjeść na ciepło, ale o to, żeby nie jeść surowego. Akurat mój organizm lepiej znosi warzywa po lekkiej obróbce termicznej więc najczęściej przygotowuje na patelni różne warzywa. Zachęcam do kombinowania z warzywami z patelni:-)

Czytaj więcej