Mój pomysł na szybkie, lekkie i wysokobiałkowe śniadanie na ciepło.
Archives Pomysł na śniadanie
Jajko w koszulce, szparagi, zielone warzywa z patelni, pistacje i pieczywo proteinowe
Sezon na szparagi rozpoczęty. Na razie koszmarnie drogie (na 40 zł) ale za to świeżutkie, młodziutkie i przepyszne. Zrobiłam sobie więc znakomite, lekkie i sycące śniadanie z jajkiem w koszulce na pieczywie proteinowym, pistacjami i olejem z pistacji. Obłędnie smakowało:-)
Pieczywo proteinowe z jajkiem w koszulce i z awokado, liście rzodkiewki na gorąco z pistacjami, pieczarki i rzodkiewka
W moim posiłku wykorzystałam rzodkiewkę wraz z liśćmi. Okazuje się, że wychodzi z nich nie tylko pyszne pesto, ale również doskonale smakują jako warzywko z patelni, na gorąco. Z kilku innych składników zrobiłam super smaczną kompozycję, pełną zdrowych tłuszczy, białka i pięknie wyglądającą.
Marynowane tofu z patelni, papryka, por, pieczarki w przyprawach bliskowschodnich
Jeżeli nie przepadacie za tofu, to być może dlatego, że nie próbowaliście marynowanego tofu. Polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na przykład z warzywami z patelni – papryka, por i pieczarki dostępne są cały rok, świetnie smakują na ciepło. Danie doprawiłam bliskowschodnimi smakami mielonych ziaren kolendry i kuminu. Pysznie i sycąco, z porządną porcją wegańskiego białka.
Jajka poszetowe na kanapce z hummusem paprykowym, seler, por, papryka, cukinia na ciepło
Moje ulubione śniadanie: jajko poszetowe i warzywna z patelni. Przy odrobinie wprawy, jajka – jedno po drugim – zrobicie w 5 minut, reszta to banalnie proste zabiegi z użyciem warzyw, noża i patelni. Powodzenia i smacznego:-)
Wegańskie śniadanie na ciepło z awokado i pieczywem proteinowym
Pieczarki, cukinia, por często są obecne w mojej kuchni, bo maja mało kalorii, więc są świetnym uzupełnieniem posiłków i wypełnieniem talerza. Pieczarki w sosie sojowym nabierają pięknego, złotego koloru i smaku, cukinie można przyprawić na wiele sposób, bo sama w sobie jest raczej neutralna smakowo, a por – zwłaszcza ta zielona część – z dodatkiem czosnku, krótko zrobiony na patelni, jest pyszny. Dorzyciłampo0rcję zdrowych tłuszczy w postaci awokado. Awokado kupuję zawsze w odmianie Haas – rzadziej zdarza się, że jest zepsute. Zaglądajcie pod ogonek: jak jest zielony – jest niedojrzałe, jak jest żółty lub zielono-żółty – jest dojrzałe, brązowy kolor to jest mocno dojrzałe – trzeba zjeść natychmiast, a jak jest biały nalot pod ogonkiem – jest zepsute, do wyrzucenia. Niedojrzałe jak poleży w domu, w cieple – dojrzeje.
Tuńczyk w sosie własnym z warzywami na ciepło, czarnym ryżem, cieciorką i awokado
Często robię sobie takie kombinowane talerze z różnymi składnikami, na które akurat mam ochotę. Warzywa na ciepło fajnie się łączą niemal ze wszystkim, tuńczyka w puszce chyba każdy ma w domowej spiżarni a czarny ryż nie dość że smaczny to jeszcze pięknie wygląda i pachnie więc warto go włączyć do swojej diety. Takie talerze mają tę zaletę, że bardzo łatwo jest policzyć ile kalorii mamy w posiłku, ile w nim jest białka itd. Dla osób na redukcji albo tych aktywnych fizycznie to szczególnie istotne.
Jajka sadzone na warzywach z kaszą gryczaną i chorizo
Porcja jest duża więc albo zjedzcie na dwa razy (ale na zimno to już nie to samo), albo zjedzcie we dwójkę albo zróbcie połowę:-) Ja zjadałam wszystko na raz ale byłam po porządnym wysiłku fizycznym, głodna jak wilk;-))) Spora ilość kuminu i kolendry nadała potrawie bliskowschodni charakter, tak jak lubię.
Jajko w koszulce na zielonej sałatce z grzankami
Jest jajko, jest zielone, jest pieczywo proteinowe – śniadanie marzeń:-) Idealne w weekend, kiedy jest więcej czasu na przygotowanie, bez pośpiechu.
Jajka sadzone na warzywach z patelni
Szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie z jajem:-) Kombinujcie z tego, co macie pod ręką, co zalega w lodówce… z resztek można wyczarować pyszne posiłki:-)
Wegańskie śniadanie z awokado, szpinakiem, papryką i pieczarkami
Zazwyczaj jadam śniadania na ciepło. Wbrew pozorom przygotowanie takiego śniadania nie zajmuje wiele czasu. I nie chodzi o to, żeby zjeść na ciepło, ale o to, żeby nie jeść surowego. Akurat mój organizm lepiej znosi warzywa po lekkiej obróbce termicznej więc najczęściej przygotowuje na patelni różne warzywa. Zachęcam do kombinowania z warzywami z patelni:-)
Lekkie pieczywo z awokado i gotowanym jajkiem
Tylko trzy składniki a mamy zdrowy, niskokaloryczny, wysokobiałkowy, lekki i pyszny posiłek, z solidną porcją zdrowych tłuszczy i minimum węglowodanów. Propozycja dla aktywnych, dla tych na diecie redukcyjnej, dla tych co wolą lekko ale sycąco od smacznie i ciężko.