Jest jajko, jest zielone, jest pieczywo proteinowe - śniadanie marzeń:-) Idealne w weekend, kiedy jest więcej czasu na przygotowanie, bez pośpiechu.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 1
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 546
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 31.9g50%
- Węglowodany 32.6g11%
- Białko 28g57%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Zamrożony bób ugotowałam w osolonej wodzie (bez uprzedniego rozmrażania).
Groszek wrzuciłam na patelnie i podlałam odrobiną wody, odparowałam.
Na tej samej patelni krótko podprażyłam pora...
...a następnie zrobiłam grzanki z pieczywa proteinowego - pokroiłam w małe kawałki i uprażyłam na patelni.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Na talerzu rozłożyłam garstkę rukoli...
... a następnie po kolei wszystkie zielone warzywa: pokrojone w grubą kostkę awokado, pora, groszek i bób.
Na wierzchu rozrzuciłam grzaneczki, w środku umieściłam jajko poszetowe.
Całość skropiłam olejem z awokado.
Posypałam sezamem (jasnym i czarnym), doprawiłam solą i pieprzem.
Składniki
Sposób przygotowania
Zamrożony bób ugotowałam w osolonej wodzie (bez uprzedniego rozmrażania).
Groszek wrzuciłam na patelnie i podlałam odrobiną wody, odparowałam.
Na tej samej patelni krótko podprażyłam pora...
...a następnie zrobiłam grzanki z pieczywa proteinowego - pokroiłam w małe kawałki i uprażyłam na patelni.
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Na talerzu rozłożyłam garstkę rukoli...
... a następnie po kolei wszystkie zielone warzywa: pokrojone w grubą kostkę awokado, pora, groszek i bób.
Na wierzchu rozrzuciłam grzaneczki, w środku umieściłam jajko poszetowe.
Całość skropiłam olejem z awokado.
Posypałam sezamem (jasnym i czarnym), doprawiłam solą i pieprzem.