Jajka poszetowe na kanapce z hummusem paprykowym, seler, por, papryka, cukinia na ciepło

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Moje ulubione śniadanie: jajko poszetowe i warzywna z patelni. Przy odrobinie wprawy, jajka - jedno po drugim - zrobicie w 5 minut, reszta to banalnie proste zabiegi z użyciem warzyw, noża i patelni. Powodzenia i smacznego:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 492
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 24.5g38%
Węglowodany 30.6g11%
Białko 33g66%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 160 g cukinii
 50 g groszku mrożonego
 50 g pora (zielona część)
 80 g selera korzeniowego
 70 g papryki "red banana"
 30 g hummusu paprykowego
 5 g pistacji
 sól, sezam jasny i czarny, pieprz
 kilka pęczków roszpunki do ozdoby

Sposób przygotowania

1

Selera pokroiłam w plastry i przesmażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

2

Na tej samej patelni poddusiłam pora z groszkiem mrożonym.

3

Następnie na tej samej patelni wylądowała papryka pokrojona w plastry.

4

Na końcu - cukinia, doprawiłam ją przyprawą "zioła toskańskie" (czasem można kupić pod nazwą "bruschetta", to suszona bazylia, pomidor i czosnek).

5

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne

6

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół, każdą połówkę posmarowałam hummusem, na wierzchu ułożyłam po jajku poszetowym. Porcjami ułożyłam ciepłe warzywa, doprawiłam pieprzem posypałam posiekanymi pistacjami, sezamem i gotowe. Ach, no i kilka pęczków roszpunki dla ozdoby też dorzuciłam.

7

8

9

10

11

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 2 jajka
 160 g cukinii
 50 g groszku mrożonego
 50 g pora (zielona część)
 80 g selera korzeniowego
 70 g papryki "red banana"
 30 g hummusu paprykowego
 5 g pistacji
 sól, sezam jasny i czarny, pieprz
 kilka pęczków roszpunki do ozdoby

Sposób przygotowania

1

Selera pokroiłam w plastry i przesmażyłam na patelni spryskanej olejem w sprayu.

2

Na tej samej patelni poddusiłam pora z groszkiem mrożonym.

3

Następnie na tej samej patelni wylądowała papryka pokrojona w plastry.

4

Na końcu - cukinia, doprawiłam ją przyprawą "zioła toskańskie" (czasem można kupić pod nazwą "bruschetta", to suszona bazylia, pomidor i czosnek).

5

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne

6

Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół, każdą połówkę posmarowałam hummusem, na wierzchu ułożyłam po jajku poszetowym. Porcjami ułożyłam ciepłe warzywa, doprawiłam pieprzem posypałam posiekanymi pistacjami, sezamem i gotowe. Ach, no i kilka pęczków roszpunki dla ozdoby też dorzuciłam.

7

8

9

10

11

Jajka poszetowe na kanapce z hummusem paprykowym, seler, por, papryka, cukinia na ciepło
(Visited 137 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *