Jajko w koszulce, szparagi, zielone warzywa z patelni, pistacje i pieczywo proteinowe

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Sezon na szparagi rozpoczęty. Na razie koszmarnie drogie (na 40 zł) ale za to świeżutkie, młodziutkie i przepyszne. Zrobiłam sobie więc znakomite, lekkie i sycące śniadanie z jajkiem w koszulce na pieczywie proteinowym, pistacjami i olejem z pistacji. Obłędnie smakowało:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 437
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 21.7g34%
Węglowodany 32.7g11%
Białko 27.6g56%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 jajko
 150 g szparagów
 80 g pora
 50 g groszku mrożonego
 10 g prażonych pistacji
 1 łyżeczek oleju z pistacji
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej.

2

Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.

3

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne

4

Pora pokroiłam w plastry, wyłożyłam na patelnię, dorzuciłam pokrojony w plasterki czosnek i mrożony groszek. Krótko zrobiłam na patelni z odrobiną wody (dosłownie 1-2 łyżki, do odparowania). Doprawiłam solą.

5

Wyłożyłam na talerz, po kolei: kromkę pieczywa proteinowego, szparagi....

6

... na kromkę warzywa z patelni...

7

... na wierzchu jajko.

8

Całość skropiłam olejem z pistacji, posypałam kruszonymi pistacjami i pieprzem.

9

10

11

12

13

Składniki

 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 jajko
 150 g szparagów
 80 g pora
 50 g groszku mrożonego
 10 g prażonych pistacji
 1 łyżeczek oleju z pistacji
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej.

2

Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.

3

Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne

4

Pora pokroiłam w plastry, wyłożyłam na patelnię, dorzuciłam pokrojony w plasterki czosnek i mrożony groszek. Krótko zrobiłam na patelni z odrobiną wody (dosłownie 1-2 łyżki, do odparowania). Doprawiłam solą.

5

Wyłożyłam na talerz, po kolei: kromkę pieczywa proteinowego, szparagi....

6

... na kromkę warzywa z patelni...

7

... na wierzchu jajko.

8

Całość skropiłam olejem z pistacji, posypałam kruszonymi pistacjami i pieprzem.

9

10

11

12

13

Jajko w koszulce, szparagi, zielone warzywa z patelni, pistacje i pieczywo proteinowe
(Visited 461 times, 17 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *