Szparagi można wykorzystać też w daniach orientalnych. Ja zrobiłam potrawkę z kurczaka w mleku kokosowym, do tego bardzo aromatyczny, jaśminowy ryż o bardzo długich ziarnach i wyszło porządnie białkowe, sycące i niskokaloryczne danie. Palce lizać:-)
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 2
- Ilość na porcję
- Ilość kalorii 454
- % dziennego zapotrzebowania
- Tłuszcze 14.7g23%
- Węglowodany 36.4g13%
- Białko 44.9g90%
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Sposób przygotowania
Danie wygląda na skomplikowane ale robi się samo, przygotujcie wszystkie składniki.
Wrzućcie kurczaka pokrojonego w kostkę, czosnek w plasterki i wszystkie przyprawy oraz bio kostkę rosołową.
Przesmażcie aż się mięso zamknie...
... zalejcie mlekiem kokosowym ...
...i ugotujcie do miękkości.
Na koniec doprawcie sola i sokiem z cytryny. Ja dodałam też szczyptę chilli.
Ryż jaśminowy porządnie wypłukałam, podprażyłam w naczyniu z sokiem z cytryny i solą, zalałam wodą, ugotowałam al dente i odcedziłam.
Wyszedł sypki i aromatyczny.
Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej. Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.
Porcję ryżu i kurczaka wyłożyłam na talerz...
Dołożyłam ugotowane szparagi.
Składniki
Sposób przygotowania
Danie wygląda na skomplikowane ale robi się samo, przygotujcie wszystkie składniki.
Wrzućcie kurczaka pokrojonego w kostkę, czosnek w plasterki i wszystkie przyprawy oraz bio kostkę rosołową.
Przesmażcie aż się mięso zamknie...
... zalejcie mlekiem kokosowym ...
...i ugotujcie do miękkości.
Na koniec doprawcie sola i sokiem z cytryny. Ja dodałam też szczyptę chilli.
Ryż jaśminowy porządnie wypłukałam, podprażyłam w naczyniu z sokiem z cytryny i solą, zalałam wodą, ugotowałam al dente i odcedziłam.
Wyszedł sypki i aromatyczny.
Szparagi przygotowuję zazwyczaj w taki sposób: najpierw odrywam zdrewniałe końcówki, szparagi umieszczam w wąskim garnku, zalewam wodą i solę. Zagotowuję jakieś 2 minuty max, a jak są świeżutkie to jeszcze krócej. Następnie odwracam "do góry nogami" i jeszcze chwilę blanszuję górne części szparagów, dosłownie 30 sekund.
Porcję ryżu i kurczaka wyłożyłam na talerz...
Dołożyłam ugotowane szparagi.