Wegańskie śniadanie na ciepło z awokado i pieczywem proteinowym

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

Pieczarki, cukinia, por często są obecne w mojej kuchni, bo maja mało kalorii, więc są świetnym uzupełnieniem posiłków i wypełnieniem talerza. Pieczarki w sosie sojowym nabierają pięknego, złotego koloru i smaku, cukinie można przyprawić na wiele sposób, bo sama w sobie jest raczej neutralna smakowo, a por - zwłaszcza ta zielona część - z dodatkiem czosnku, krótko zrobiony na patelni, jest pyszny. Dorzyciłampo0rcję zdrowych tłuszczy w postaci awokado. Awokado kupuję zawsze w odmianie Haas - rzadziej zdarza się, że jest zepsute. Zaglądajcie pod ogonek: jak jest zielony - jest niedojrzałe, jak jest żółty lub zielono-żółty - jest dojrzałe, brązowy kolor to jest mocno dojrzałe - trzeba zjeść natychmiast, a jak jest biały nalot pod ogonkiem - jest zepsute, do wyrzucenia. Niedojrzałe jak poleży w domu, w cieple - dojrzeje.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 433
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.2g35%
Węglowodany 40g14%
Białko 19.1g39%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 85 g awokado Haas
 100 g selera korzeniowego
 100 g pieczarki
 150 g cukinia
 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 łyżka sosu sojowego
 olej w sprayu, sól, ulubiona zielenina, sezam
 przyprawa "bruschetta" (mieszanka: suszone pomidory, czosnek i bazylia)

Sposób przygotowania

1

Pieczarki (same kapelusze) najpierw krótko przesmażyłam aż puściły sok, następnie podlałam sosem sojowym, zmniejszyłam ogień i odparowałam, od czasu do czasu mieszając.

2

Na tej samej patelni przesmażyłam seler pokrojony w grubsze słupki.

3

Na drugiej patelni, na patelni spryskanej olejem w sprayu, przesmażyłam pora pokrojonego w talarki, doprawiłam solą.

4

A następnie na tej samej patelni podsmażyłam króciutko cukinię pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą "bruschetta" (czasem pod nazwą "zioła toskańskie").

5

Awokado pokroiłam w plastry, wyłożyłam je na kromkę pieczywa proteinowego przekrojoną wpierw na pół.

6

Całość posypałam sezamem i zieloną cebulką.

7

8

9

10

11

12

Składniki

 85 g awokado Haas
 100 g selera korzeniowego
 100 g pieczarki
 150 g cukinia
 1 kromka pieczywa proteinowego
 1 łyżka sosu sojowego
 olej w sprayu, sól, ulubiona zielenina, sezam
 przyprawa "bruschetta" (mieszanka: suszone pomidory, czosnek i bazylia)

Sposób przygotowania

1

Pieczarki (same kapelusze) najpierw krótko przesmażyłam aż puściły sok, następnie podlałam sosem sojowym, zmniejszyłam ogień i odparowałam, od czasu do czasu mieszając.

2

Na tej samej patelni przesmażyłam seler pokrojony w grubsze słupki.

3

Na drugiej patelni, na patelni spryskanej olejem w sprayu, przesmażyłam pora pokrojonego w talarki, doprawiłam solą.

4

A następnie na tej samej patelni podsmażyłam króciutko cukinię pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą "bruschetta" (czasem pod nazwą "zioła toskańskie").

5

Awokado pokroiłam w plastry, wyłożyłam je na kromkę pieczywa proteinowego przekrojoną wpierw na pół.

6

Całość posypałam sezamem i zieloną cebulką.

7

8

9

10

11

12

Wegańskie śniadanie na ciepło z awokado i pieczywem proteinowym
(Visited 147 times, 1 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *