Trzy składniki, 10 minut i macie pyszne jedzenie:-)
Archives Makarony
Spaghetti z sosem curry z piersi kurczaka i kapusty pekińskiej
Polecam wysokoproteinowy sos do makaronu, o smaku curry, bo dania z tą przyprawą – choć pochodzi ona z subkontynentu indyjskiego – pasują niemalże do wszystkiego. Próbujcie, testujcie, eksperymentujcie:-) Bawcie się w kuchni smakami!
Penne z sosem warzywnym i chorizo
Sos warzywny to prawdziwe resztki warzyw: por i papryka biała (nigdy wcześniej jej nie kupowałam ale syn nagrywał efekty dźwiękowe i potrzebował jakiegoś tańszego produktu do „siekania”). Dostałam sporą ilość zmasakrowanych warzyw no i coś trzeba było z tego wykombinować, bo przecież nie wyrzucę! Efekt zachwyca więc dzielę się z Wami:-)
Spaghetti z krewetkami w ziołach
Krewetki można robić na wiele sposobów. Korzystając z sezonu, kiedy jest najwięcej świeżych ziół, przygotowałam krewetki w ziołach. Polecam do makaronu lub do dobrego pieczywa (np.domowej bagietki).
Chiński makaron z chorizo, pomidorkami, bobem i oliwkami
Pyszny mix wszystkiego co lubię: makaron chiński, bób polski i w dodatku sezonowy, chorizo hiszpańskie … Obłędnie pyszne i sycące danie
Papardele z awokado, bobem i szparagami
Przepyszne, lekkie, letnie i sycące danie. Same zdrowe składniki, dobre tłuszcze, dużo składników mineralnych a dodatkowo przygotowanie trwa tyle, co czas gotowania makaronu:-)
Rigatoni z kurkami i serem corregio
Sezon na kurki trwa nie tak długo, więc warto wykorzystać je w kuchni. Są niskokaloryczne i szybkie w obróbce. Polecam do makaronów:-)
Kotleciki brokułowe z makaronem ryżowym i boczniakami
Kotleciki brokułowe są tak pyszne, że można jeść bez niczego. 1 szt to tylko 120 kcal (białko 6,1, węglowodany 9 g i tłuszcze 6,4 g) a więc niewiele. Ale ja poszłam za ciosem i wkomponowałam je w pełne danie obiadowe z nutką dalekowschodnią, którą daje nam olej sezamowy i makaron ryżowy. Całość bardzo smaczna:-)
Rigatoni z warzywami sezonowymi i chorizo
W sezonie letnim warzywa są najsmaczniejsze. Ja bardzo lubię połączenie warzyw z makaronami, do tego fajnie jest dodać rybkę, kurczaka lub indyka, albo chorizo – jak w tym przepisie. Chorizo jest znakomite, gdyby nie te kalorie, jadłabym częściej i więcej:-)
Spaghetti z bakłażanem i nerkowcami
Bardzo łatwe i pyszne danie wegańskie (lub wegetariańskie jak posypiemy ulubionym serem), lekkie, na lato idealne.
Spaghetti z dorszem i krewetkami
Ten sposób podania ryby sprawdza się znakomicie gdy: a. nie macie czasu na rozmrażanie, b. jesteście na redukcji, c. potrzebujecie dużo białka w diecie, d. lubicie dobre jedzenie;-)) A makaron to makaron – zawsze jest dobry moment żeby go zjeść!
Fusilli z łososiem wędzonym na gorąco, papryczką padron i pieczarkami
To danie robi się dokładnie tyle, ile trwa ugotowanie makaronu. Super opcja la bardzo głodnej osoby albo bardzo niecierpliwej. Do tego banalnie proste i nie trzeba mieć ani zmysłu kulinarnego ani wysublimowanego smaku. Pysznie, szybko, fit i można się najeść.