Rigatoni z warzywami sezonowymi i chorizo

Oceń przepisKategoriaTagi, , , , Wybierz ilość porcji1 porcja

W sezonie letnim warzywa są najsmaczniejsze. Ja bardzo lubię połączenie warzyw z makaronami, do tego fajnie jest dodać rybkę, kurczaka lub indyka, albo chorizo - jak w tym przepisie. Chorizo jest znakomite, gdyby nie te kalorie, jadłabym częściej i więcej:-)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji 1 szt

Ilość porcji 1


Ilość na porcję
Ilość kalorii 429
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 14.5g23%
Węglowodany 56.9g19%
Białko 14.9g30%

* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 35 g chorizo picante
 220 g pomidora (najlepiej malinowy)
 180 g cukinii
 60 g makaronu rigatoni
 15 g czosnku
 garść ulubionej zieleniny

Sposób przygotowania

1

Cukinię pokroić w grube kostki, czosnek w plasterki - wszystko wrzucić na patelnię najlepiej granitową lub inną z powłoką non-stick.

2

Dodajemy chorizo pokrojone w paseczki i smażymy razem aż wytopi się tłuszcz z chorizo.

3

Dodajemy pomidorka pokrojonego w kosteczkę

4

Dorzucamy porządną garść zieleniny

5

Na końcu dodajemy ugotowany al dente makaron

6

Krótko razem mieszamy i gotowe.

7

To znakomita propozycja również dla wegan i wegetarian - wystarczy zamiast chorizo dać łyżkę oliwy i na niej przesmażyć warzywa.

Składniki

 35 g chorizo picante
 220 g pomidora (najlepiej malinowy)
 180 g cukinii
 60 g makaronu rigatoni
 15 g czosnku
 garść ulubionej zieleniny

Sposób przygotowania

1

Cukinię pokroić w grube kostki, czosnek w plasterki - wszystko wrzucić na patelnię najlepiej granitową lub inną z powłoką non-stick.

2

Dodajemy chorizo pokrojone w paseczki i smażymy razem aż wytopi się tłuszcz z chorizo.

3

Dodajemy pomidorka pokrojonego w kosteczkę

4

Dorzucamy porządną garść zieleniny

5

Na końcu dodajemy ugotowany al dente makaron

6

Krótko razem mieszamy i gotowe.

7

To znakomita propozycja również dla wegan i wegetarian - wystarczy zamiast chorizo dać łyżkę oliwy i na niej przesmażyć warzywa.

Rigatoni z warzywami sezonowymi i chorizo
(Visited 796 times, 2 visits today)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *